EPA-EFE
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Penković je uoči glasanja u parlamentu o vladinom predlogu o obuci ukrajinskih vojnika upozorio poslanike da ovo, kako je naveo, “nije izbor između parlamentarne većine i opozicije, ovo nije trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima”.

– To je ono što će ostati. Poručujem im da dobro promisle o onome kako će glasati. Drugog glasanja o ovome biti neće – poručio je Plenković i dodao da ovo nije trenutak za politizovanje, a kamoli nekakve, kako kaže, smešne komentare o “žetončićima”.

Kazao je i da “vlada nikog ne kupuje” i poručio da će “odgovornost danas imati i oni koji ne budu glasali za ili se ne uključe u glasanje”.

– Važno je i da poslanici shvate kontekst i sadržaj podrške koju Hrvatska daje Ukrajini. Juče smo na sastanku lidera dogovorili da se Ukrajini da pomoć od 18 milijardi evra makroekonomske pomoći i to je direktna finansijska injekcija državi žrtvi brutalne ruske agresije – poručio je.

Istakao je da je pitanje učešća hrvatskih vojnika u vojnoj misiji EU “konzistentna, zdravorazumska i principijelna politika Hrvatske” i da je to u hrvatskom interesu.

– Kroz evropski instrument mirovne pomoći, dosad je već alocirano ili isplaćeno 3,16 milijardi evra podrške. Pitanje podrške Ukrajini je i moralno pitanje, i mi kao vlada, sabor i narod moramo poslati poruku želimo li da pošaljemo podršku zemlji koja je žrtva agresije, kao što smo i mi bili žrtva devedesetih godina. Isto tako da se osvestimo da je ruska pretnja direktna pretnja evropskoj bezbednosti – naveo je Plenković u otvorenom delu sednice vlade, preneli su hrvatski mediji.

2 COMMENTS

  1. Папа се извињава Русима. Хрвати су у недоумици да ли да навијају за Украјину или за Русију.
    На дај Боже ако се Хрвати сете и уложе молбу Дачићу и Вулину за обнову Титовог Братства-јединства.

  2. Svako gleda svoj interes,tako i Plenković..on zna da mku j enajbolje u EU,u Briselu ima sve što hoće.
    plata je visoka terenska boli ga uvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here