EPA/Martin Divisek
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je tokom današnje sednice Evropskog saveta jasno kazao da politika EU u vezi Kosova i Metohije mora da bude balansirana i da deeskalacija ide sa obe strane.

– Videli smo kako su, na koji način i ko je napao vojnike Kfora i Euleksa. Stabilizacija – da, učešće u izborima – da, razgovor sa obe strane – da, poštovanje sporazuma – da i kreiranje preduslova za normalizaciju sporazuma – da. Poruka je balansirani pristup, a ne pritisak na jednu od stranu – rekao je on na pitanje hrvatskog novinara u Briselu da li je bilo reči da se i na Srbiju izvrši pritisak.

Govoreći o mogućnosti da se organizuje međunarodna konferencija o tom pitanju, što je predložio albanski premijer Edi Rama, Plenković je rekao da je međunarodna zajednica i dalje angažovana.

– Kvinta kontinuirano vodi razgovore. Oni su deo razgovora sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom – rekao je Plenković nakon sednice Evropskog saveta.

2 COMMENTS

  1. Sta se drugo od Hrvatske politike moze ocekivati.Srbija nikada nece uci u EU dok se bude pitala Hrvatska. Svima je poznato da za odluku o prijemu neke zemlje u EU sve drzave clanice EU moraju biti za i nijedna protiv.Hrvatska ce uvijek biti protiv ulaska Srbije u EU.Mislim da bi Srbija prvo morala da se osigura kod Nijemaca i Amerikanaca da drze Hrvatsku u kavezu kad je u pitanju prijem Srbije u EU.Bez 100% garancije tih dviju zemalja da sprijece Hrvatsku u izlivu kroz istoriju poznate patoloske mrznje prema Srbiji nece Srbija nikada uci u EU cak i kad bi priznala “Kosovo”kao nezavisnu drzavu.Srpski politicari,bez razlike iz pozicije ili opozicije bi trebali vec sada ako nisu vec poceli da pripremaju njemacke i americke politicare za takav scenarij.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here