Tanjug/AP
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Odluka hrvatskog Ustavnog suda da predsednik Zoran Milanović ne može da učestvuje u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja tu dužnost je potpuno očekivana, izjavio je danas predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je ocenio da je Milanovićev potez da se kandiduje za premijera na listi Socijaldemokratske partije (SDP) pokušaj mini državnog udara. Rekao je da je jasno da se izašlo iz ustavnih okvira uloge predsednika, i da su prekršeni ne samo dobra praksa, već i Ustav.

– Ja mislim da sve ovo što se dešava sa SDP-om proteklih dana i ovo što je uradio Milanović moramo nazvati pravim rečima. Dakle, ovo je nekakav pokušaj mini državnog udara, zloupotreba institucija – rekao je Plenković novinarima u Sisku.

“Bizarna slika Hrvatske”

Prema njegovim rečima, ceo ovaj narativ je prazna priča i sav taj “primitivizam i kršenje ustava, dezavuisanje cele stranke i tog levog spektra u kratkom roku, da smo sanjali takav scenario ne bi ga mogli učiniti boljim”.

– Jedino što dobijamo ovim njihovim performansom je jedna bizarna slika Hrvatske. Oni koji to gledaju pitaju šta se to kod nas događa. Imamo jedan napor koji od Hrvatske u političkom smislu želi da napravi politički cirkus – rekao je hrvatski premijer.

Premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković smatra da su postupci predsednika Zorana Milanovića i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) pokušaj mini državnog udara.

Ustavni sud je danas doneo odluku da Milanović ne može da bude kandidat na izborima ili istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

Odluka Ustavnog suda nije doneta jednoglasno, već je dvoje od 11 ustavnih sudija glasalo protiv njenog donošenja.

Odmah nakon odluke reagovao je Milanović komentarom: “Reke pravde dolaze!”

1 COMMENT

  1. Prestanite sa tim glupostima, Milanovic, Plenkovic i ostale glupe price. Gledajte jednom da zaustavite odliv mladih ljudi koji sve vise napustaju drzavu. Prestanite da kradete, bavite se nacionalizmom i netrepeljivosti. Ujedinite se sa bivsim zemljama Juge i zivite opet bogato, srecno,napredno, priznato…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here