Tanjug
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas roditeljima uhapšenih navijača u Grčkoj da zamole predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da im ne pomaže jer im, kako je naveo, “samo nanosi štetu”.

“Za razliku od Milanovića, ne napadamo grčko pravosuđe. Te poruke su tamo jako loše dočekane. Bilo bi dobro da, kao što su roditelji mene zamolili da im pomognem, da zamole njega da im ne pomaže jer im nanosi samo štetu. Oni su otišli dole, neko ih je organizovao i dogodilo se da je u sukobu došlo do smrti jednog navijača i to je za svaku osudu”, rekao je Plenković, prenosi N1 Zagreb.

On je naglasio da ne prejudicira ko je odgovoran za ubistvo navijača.

“Žao nam je što se to dogodilo, nazvao sam grčkog kolegu, osudio nasilje i izrazio žaljenje za izgubljenim životom. Mi smo, kao i naša ambasada, na raspolaganju svojim građanima. Ja sam od grčkog premijera tražio sigurnost naših građana u zatvoru”, naveo je Plenković.

Dodao je da se uhapšeni hrvatski državljani suočavaju sa ozbiljnim optužbama, kao i da želi da se taj postupak što brže završi kako bi oni mogli da budu deportovani nazad za Hrvatsku jer, kako je naveo, “jasno je da ne može njih 100 da bude odgovorno za ubistvo”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je ranije da su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat i da ih tretiraju “kao korov”, dodajući da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze sa pravom, demokratijom i poštovanjem ljudskih prava.

“To nije pravna država! Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Da sam premijer, razmislio bih što bih napravio. Nije jednostavno. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu jedinicu”, rekao je Milanović, komentarišući stanje svih hrvatskih navijača koji su učestvovali u neredima u Atini u istražne zatvore širom Grčke.

Grupa od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 krivičnih i prekršajnih dela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubistva 29-godišnjeg navijača AEK-a tokom sukoba navijača fudbalskog kluba Dinamo Zagreb i navijača AEK u Atini uveče 7. avgusta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here