Tanjug
Andrej Plenković

Hrvatska smatra da je vreme za reviziju Dejtonskog sporazuma, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na onlajn sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

– Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu – rekao je hrvatski premijer, prenosi Jutarnji list.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi, kaže, sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je ukazao da je 2020, osim što je godina kriza i godina jubileja, pa se uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svetske konferencije o ženama, takođe godina u kojoj se obeležava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kaže hrvatski premijer, „prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata“.

– U međuvremenu, ovaj deo Evrope se temeljno promenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju – rekao je Plenković i pozvao na promenu Dejtonskog sporazuma.

Podsetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan pre 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsedavanja EU.

– Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve – poručio je Plenković.

1 KOMENTAR

  1. Ja neznam sta Hrvati hoce! 90:e ste formirali koaliciju sa Izebegovicem i pristjali sten na neku politiku samo da bi parirali Srbima sad vam krivo sto vas Bakir nadglasava. Vi imate federaciju pa nju parcajte sa Bakriom

  2. Bilo vas je prije zadnjeg rata 6% u BIH a sad dijelite po pola sa Bosnjacima. Dakle dobili ste 25%. Sta jos hoćete? Bili ste takodjer manjina za vrijeme NDH u BiH i opšte je poznato šta ste radili sa Srbima da bi nekako na silu uz pomoć Hitlera i Vatikana postali većina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime