Tanjug
Andrej Plenković

Pred premijerom Hrvatske Anderejom Plenkovićem izazovna je nedelja jer već bi idućeg četvrtka mogla da bude sazvana vanredna sednica Sabora.

Na njoj bi predložio rekonstrukciju Vlade, odnosno glasanje gde će, uz zamene za Lovru Kuščevića i Mariju Pejčinović Burić, poslati imena dvoje ili troje novih ministara, piše Večernji.hr.

Rekonstrukcija bi mogla ukupno da obuhvati pet ministara, a u HDZ-u već se čuju komentari da će to, ne smeni li ministarku Žalac i ministra Tolušića, biti samo kozmetičko, odnosno “alibi-osveženje” Vlade.

Za Gorana Marića u HDZ-u računaju da je ionako na izlaznim vratima.

U tom smeru puca i SDP koji je namirisao najslabije karike u Vladi koje je Plenkoviću najteže da smeni jer sa Žalac je privatno dobar, a Tolušić je i potpredsednik stranke i ima jaku bazu u Virovitici, pa iduće nedelje planira pokrenuti proceduru opoziva baš to dvoje ministara i ministra državne imovine Gorana Marića koji poslednjih dana puni medijske naslove aferama s nekretninama.

Zahtev za opozivom automatski se uvrštava u dnevni red čime počinje da teče osmodnevni rok Vladi.

Rasprava se provodi najranije sedam, a najviše 30 dana od uvrštenja zahtjeva u dnevni red Sabora.

Ako premijer pre toga sam ne smeni ovaj trojac, postoji mogućnost da se zbog ovog zahteva sazove još jedna izvanredna sednica.

Ko su kadrovi iz HDZ-ovih odbora

Predsedništvo i Nacionalno veće HDZ-a Plenkoviću je dalo blanko podršku za smene u Vladi kako bi pokušao da popravi rejting HDZ-a i što manje našteti Kolindi Grabar-Kitarović u predsedničkoj trci, tako da premijer ima slobodne ruke iz Vlade da izbaci bilo koga i u Vladu dovede – koga želi.

Plenković za novog ministra uprave predlaže Ivana Malenicu, šibenskog dekana i šefa HDZ-ova odbora za upravu, a HDZ-ovi stranački odbori, u koje je Plenković pre godinu i po dana postavio svoje ljude, postali su bazen odakle sve češće crpi kadrove za razne funkcije.

Pre godinu i po dana Večernji je pisao da je Plenković postavljanjem odanih ljudi na mesta predsednika tih odbora promenio krvnu sliku HDZ-a bez stranačkih izbora jer im je dao legitimaciju da ih s tih pozicija dalje kadrira.

Tako su se iz tog bazena na listi za evropske izbore našli Tomislav Sokol, Domagoj Maroević, Stjepan Adanić, ali i Dubravka Šuica koja je već u drugom mandatu evrozastupnica.

Lidija Brković, nova šefica Državnog zavoda za statistiku, na primer, članica je HDZ-ovog odbora za finansije. Ostali šefovi odbora uglavnom su na nekim državnim pozicijama, ali na te ih je funkcije Plenković postavio pre nego za predsednike stranačkih odbora.

Budući da Plenković rekonstrukciju Vlade predlaže u zadnjoj godini mandata, što ljudima jačeg kalibra nije izazovno, najlogičnije je da će zamene u rekonstrukciji Vlade pronaći upravo među stranačkim ljudima.

To ne znači da će i ostali ministri biti upravo iz HDZ-ovih odbora, ali ako će Plenković i dalje ići tom logikom barem poneku zamenu mogao bi pronaći među stranačkim ljudima.

Ako iz Vlade zaista odu Žalac, Tolušić i Marić, zamene bi možda mogle da budu – Dragica Roščić, šefica odbora za regionalni razvoj i EU fondove i saborska zastupnica, Krunoslav Zmaić, šef odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Krunoslav Katičić, šef odbora za pravosuđe, državni savetnik u Marićevevom ministarstvu i Plenkovićev lični prijatelj.

Ako iz Vlade ode ministarka Nada Murganić koja je često prozivana zbog lošeg sistema socijalne zaštite i ličnih gafova, možda bi na njeno mesto mogao da dođe Stjepan Adanić, šef HDZ-ova odbora za demografiju.

Međutim, ako Plenković smeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, manje je verovatno da bi na njegovo mesto došao Ante Ćorušić budući da je on direktor KBC-a Rebro i nešto je tvrđih stavova u odnosu na Plenkovića.

S druge strane, možda bi Plenković posegnuo baš za takvim profilom političara koji bi privukao desne birače.

Ako se premijer odluči na smenu ministra rada Pavića, na njegovo bi mesto možda mogla da dođe Majda Burić, šefica HDZ-ova odbora za rad i mirovinu i državna sekretarka u tom ministarstvu.

Ni u HDZ-u ni u HNS-u nemaju pojma koga će tačno Plenković da smeni, ali u HNS-u očekuju da ih pozove na sastanak i predstavi im nove ministre.

Na pitanje zašto se odustalo od toga da se danas u Saboru izglasa novi ministar uprave, u HNS-u smatraju da je jedini razlog to što je premijer verovatno to hteo da odradi odjednom, u paketu da zameni sve ministre.

– Nećemo se premijeru petljati u rekonstrukciju Vlade, neka sam smisli koga će da menja i potom neka nam predstavi odabrane ministre – rekao je izvor iz HNS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here