EPA

Viktorija je zabeležila letnje temperature tokom proteklog vikenda, dok su građani pozvani da izbegavaju kupanje zbog lošeg kvaliteta vode u zalivu.

Temperatura je u subotu u Melburnu dostigla 31 stepen, prvi put od 19. marta, a u nedelju je zabeleženo 33 stepena Celzijusa.

Međutim, državni organ za zaštitu životne sredine (EPA) pozvao je građane koji planiraju da izađu na plažu da paze na uslove nakon nedavnih poplava.

– Uglavnom očekujemo dobre do solidne uslove na plažama, ali će se razlikovati, i trebalo bi da se pridržavate zdravog razuma. Ako vidite da obližnji odvodi jako teče ili je voda promenila boju, možda bi bilo bolje da izbegnete kontakt – naglasio je profesor Mark Tejlor iz Uprave za zaštitu životne sredine.

EPA je 31 plažu (od ukupno 36) povoljno ocenila. To znači da su pogodne za kupanje, ukoliko nema znakova zagađenja.

Tejlor je rekao da bi ljudi i dalje trebalo da izbegavaju kontakt s rekom Barvon u Đilongu i da budu oprezni na plažama u Oušn Grovu i Barvon Hedsu.

Prvi topli vikend leta dolazi pošto je meteorološki biro saopštio da je država doživela najvlažnije i najhladnije proleće od 1992.

Međutim, zbog promene dipola Indijskog okeana i La Ninje, još možemo da očekujemo da će se vremenski obrasci nastaviti tokom leta.

Stručnjak Meteorološkog biroa Sajmon Grejndžer ranije je rekao da će leto biti hladnije od proseka.

– Očekuje se da će dnevne temperature biti 60 odsto niže od proseka – rekao je Grejndžer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here