K. Marković
Aleksandar i Mirsada

Od samog početka primene rigoroznih odluka federalne vlade u cilju sprečavanja širenja pandemije virusa Covid-19 i mnoge sportske organizacije, društveni i penzionerski klubovi, ali i srpske crkve, bili su prinuđeni da privremeno prekinu rad.

Gotovo dva meseca kasnije rigorozne mere su i dalje na snazi, a posledice na mnogobrojne organizacije, ne samo u našoj zajednici, već sada su vidljive. Mnogima će biti potrebna velika pomoć zajednice ili države da bi ponovo počeli sa radom. Federalna vlada, ali i vlade australijskih država, još uvek nisu najavile bilo kakvu pomoć namenjenu oporavku etničkih, kulturnih ili sportskih organizacija.

Dok se nalaze u nekoj vrsti hibernacije, čekajući na neko bolje vreme bez korona virusa, na adrese klubova uredno stižu računi za vodu, struju, neplaćene rate za kredit se gomiljaju, a banke ih sigurno neće zaboraviti.

Sve više narudžbina

U Srpskom centru u Kizborou su odlučili da pokušaju da nešto sami urade, kako bi došli do preko potrebnog novca za osnovno funkcionisanje kluba. U skladu sa važećim propisima, ponovo su otvorili vrata klupskih prostorija kako bi makar njihova kuhinja mogla da započne sa pripremanjem i prodajom hrane i da bi se tako ponovo našlo nešto neophodnog novca u klupskoj kasi.

Ljubitelji dobrog roštilja i srpske hrane u Dandenogu i okolini ponovo su u mogućnosti da naruče hranu za poneti ili da im se ista dostavi na kućnu adresu. U klubu veruju da će na ovaj način doći do neophodnog novca za opstanak kluba, a istovremeno pomoći zemljacima koji nisu u mogućnosti da kod svojih kuća pripreme hranu ili odu do prodavnica u kupovinu.

Posetili smo Srpski centar prošlog vikenda i tamo zatekli vrednog Aleksandra Stepanovića i njegovu suprugu Mirsadu Mašić. Oboje su imali pune ruke posla zbog velikog broja narudžbina, a bili su i sami iznenađeni interesovanjem u zajednici za našom hranom. Inače, svi restorani u Melburnu su zatvoreni, a hrana se isključivo prodaje za poneti ili dostavom na kućnu adresu, što je zaživelo i u Centru.

Dostava na adresu

– S obzirom na uslove u kojima svi trenutno živimo, uz podršku uprave Srpskog centra i poštujući propise o vandrednim merama koje je donela vlada Viktorije, započeli smo sa prodajom hrane za poneti. Ljudi jednostavno mogu da dođu petkom ili subotom uveče i naruče svoja omiljena jela ili da naruče preko Interneta, a neko od nas će im hranu dostaviti na kućni prag. Hranu isporučujemo na kućne adrese u krugu od deset kilometara od Srpskog centra, gde većina naših zemljaka i živi – kaže za “Vesti” Aleksandar Stepanović.

Prve subote su počeli skromno, samo sa jednom prodajom, ali kad se raščulo da je kuhinja Srpskog centra ponovo otvorena, prošle subote je bilo mnogo drugačije. Bilo je i većih narudžbina, pa sada razmišljaju da angažuju i pojačanje za roštiljom i u drugim kuhinjskim poslovima. Dobili su odobrenje da pored hrane prodaju i pića iz bara za poneti.

– Ne samo naši ljudi, već i Australijanci od ove nedelje koriste prednost onlajn narudžbina. Zadovoljni smo kako je krenulo i verujemo da ćemo na ovaj način obezbediti važne prihode, neophodne u ovom teškom trenutku za naš klub. Sigurno je da će i period kad prestanu da važe zabrane biti težak. Zato je svaki dolar podrške Centru važan. Mi ovo radimo za celu zajednicu – naglašava Aleksandar Stepanović.

Pomoć zajednice

U Srpskom centru veruju da će i posle ukidanja vandrednih mera nastaviti sa mogućnosti naručivanja hrane na ovaj novi, praktičan način.

– Uprava Centra ima velike planove da mu povrati slavu koju je nekad imao, na žalost ova situacija sa virusom je to privremeno zaustavila. Za sve nam je potrebna podrška zajednice jer složni možemo lakše da prebrodimo ovu krizu i ojačamo naš klub – veruje Aleksandar.

Sve na Fejsbuku

Na jelovniku restorana Srpskog centra su specijaliteti sa roštilja, razne salate, ali i poslastice, među kojima su domaći kolači i krofne. Narudžbina se vrši preko Fejsbuk stranice Srpskog centra u Kizborou.

Lako je ne raditi

– Kao i drugi klubovi i mi smo imali lakšu opciju da zatvorimo vrata, da ne radimo, ali onda ne bismo imali ni dolara zarade za naš klub. Ne znam kako bismo pronašli novac da platimo račune koji nam stalno stižu. Opcija da je klub otvoren, da možemo koliko-toliko da zaradimo, mnogo je bolja. Svima koju naruče našu hranu zahvalimo se i kažemo da je i to jedna vrsta podrške neophodne za opstanak našeg kluba – kaže naš sagovornik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here