EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Džo Bajden

Pobeda Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima smatra se dobrom vešću za Кosovo, a stručnjaci za politička i bezbednosna pitanja procenjuju da će nova administracija biti proaktivnija prema Кosovu.

– Dobra je vest da je Džo Bajden pobedio na američkim izborima, u smislu da se očekuje da će imati malo proaktivniji pristup Кosovu, uzimajući u obzir njegov odnos sa Кosovom. Međutim, ovo nas ne bi trebalo dovesti u zonu komfora, tako da država Кosovo i albansko-američka zajednica ne nastave da dalje lobiraju za jačanje ovih odnosa. Pristup Bajdena ne može se podrazumevati – rekao je Rasim Aljija, ekspert za politička pitanja.

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši očekuje da će novi američki predsednik nastaviti da podržava Кosovo.

– Imamo snažna krila. Bajden je uvek bio prijatelj Albanaca. Njegove izjave su poznate i u vreme bombardovanja. I dalje je dosledan kosovskom pitanju i čini nas ponosnim što je izabran. Očekujemo da će biti podrška u budućim procedurama koje nas očekuju, bilo u razgovorima sa Srbijom, integracijama i normalno, što je veoma važno, i NATO integracija, koji je vrlo poseban deo Кosova, jer zaista ‘Živimo u ne baš povoljnom okruženju opasnosti i pretnji ne samo iz Srbije, već i iz Rusije u regionu’ – kaže Ibiši.

Violjeta Hadžoli iz КDI ocenjuje da je Trampova administracija bila veoma aktivna u završnom procesu dijaloga Кosova i Srbije.

Ona kaže da je prerano znati kakav će biti pristup nove američke administracije, kako dijalogu, tako i konačnom sporazumu između Кosova i Srbije.

– Кosovo nastavlja da traži podršku SAD u procesu dijaloga i u naporima da postigne konačni sporazum sa Srbijom. To je potrebno od početka procesa dijaloga 2011. godine, na sreću, tokom ove i prošle godine SAD su imale aktivniju dinamiku i učešće. Postoji sporazum koji su strane potpisale sa predsednikom Trampom, a sada se očekuje da se vidi kakav će biti pristup administracije ovom sporazumu, kako će se sprovoditi ovaj sporazum… – rekla je ona.

Prema njenim rečima, najvažnija stvar je da će konačnom sporazumu između Кosova i Srbije biti potrebna američka pažnja kako bi funkcionisao i bio finalizovan pravno obavezujućim sporazumom za obe strane.

– Važno je da će konačnom sporazumu između Кosova i Srbije definitivno biti potrebna američka pažnja kako bi funkcionisao i bio finalizovan pravno obavezujućim sporazumom koji će garantovati normalizaciju odnosa između Кosova i Srbije, ali i unapređenje Кosova. I prema međunarodnom priznanju i članstvu u organizacijama poput UN-a, gde Sjedinjene Države takođe imaju veoma važnu ulogu – rekla je ona.

1 COMMENT

  1. Kao da nam dobro islo pod Trumpom, jos smo potpisali sporazum i opet izgubili partiju po koji put.

  2. Bajden nece imati vremena da se bavi Kosovom. I ako bude predsednik imace pune ruke posla sa republikanskim drzavama koje nece slusati nista sta on ima da kaze . On nema pojima o realnosti i neko drugi ce da vuce konce . I to ce doneti mnogo problema njegovoj administraciji jer ce se sukobljavati sa cinjenicom da li su legalni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here