MUP Srbije

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležio se danas u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i svim zemljama u kojima žive Srbi.

Građani su bili pozvani da na svojim domovima istaknu srpske zastave. U Beogradu je osvetljenje bilo u bojama srpske zastave na Mostu na Adi, Brankovom mostu, palati Albanija.

Centralna manifestacija održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Srž manifestacije u Beogradu je podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Na Savskom trgu bilo je prisutno više hiljada ljudi.

MUP SRBIJA

Svečanost

Zvaničan početak svečanosti obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30.

Ulicama Beograda prošlo je više kolona. Jedna je krenula iz parka Vojvode Vuka, druga od spomenika Njegošu na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Te dve kolone objedinile su se kod spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, a zatim nastavile ka Slaviji.

Na trgu Slavija kolona iz centra grada susrela se sa još jednom, trećom kolonom, koja je krenula od spomenika Karađorđu u parku ispred Hrama Svetog Save. Odatle, sa trga Slavija, zajedno su se uputili ka spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Na ceremoniji na Savskom trgu građanima su se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratili i patrijarh Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Simbolika praznika

Datum, 15. septembar, izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Praznik se slavi od prošle godine.

MUP SRBIJE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here