Lična arhiva
Počasna straža: Spomenik vojnicima obnovljem 2006.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Holandiji služilo je pomen srpskim vojnicima koji su po završetku Prvog svetskog rata, a u iščekivanju povratka u otadžbinu, umrli u Holandiji od posledica španske groznice.

Na groblju u Garderenu, gde je nekada bilo sahranjeno 29 naših vojnika, na šta podsećaju 29 belih krstova i spomenik koji je 2006. godine obnovljen uz pomoć srpske zajednice u Holandiji, okupili su se Srbi i njihovi prijatelji Holanđani iz više gradova da bi odali počast onima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije.

Posle parastosa sveštenik Marko Dabić, koji privremeno službuje u Zandamu kod Amsterdama, a inače služi u Španiji, obratio se prisutnima rekavši između ostalog da nikada ne smemo da zaboravimo naše vojnike koji su silom otišli iz Srbije i u dalekoj Holandiji položili živote za svoju otadžbinu Srbiju.

“Plava grobnica”

Specijalno za ovaj pomen, koji se svake godine održava početkom oktobra na groblju u Garderenu, iz Trstenika je došao pesnik Tomislav Dimitrijević, koji je ovom prilikom odrecitovao svoju pesmu “Plava grobnica”. Pesmu koja se zove isto kao ona mnogo poznatija koju je napisao Milutin Bojić, Dimitrijević je imao priliku da recituje i na grčkom ostrvu Vido. Posle prelaska preko Albanije veliki broj srpskih ratnika je smešten u bolnicu na Vidu i 1916. godine sahranjen u moru kraj tog ostrva, što je i Dimitrijevića i Bojića inspirisalo da napišu pesme.
Bojan Kljajić, konzul u Ambasadi Republike Srbije u Hagu, položio je venac, a posle pomena i prigodnog programa prisutni su se okupili u obližnjoj sali na druženje i bratsku trpezu.

Na raznim mestima na teritoriji Kraljevine Holandije preminuo je ukupno 91 vojnik, od kojih je 29 bilo sahranjeno na groblju u Garderenu,gde je dvadesetih godina prošlog veka postavljen spomenik koji je 2006. godine obnovljen. Posmrtni ostaci najvećeg dela naših vojnika ekshumirani su 1938. godine i polozeni u mauzolej u Jindrihovicama u tadašnjoj Čehoslovačkoj, današnjoj Češkoj.

Izvor:
P. Vitković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here