EPA/JASON SZENES
Savet bezbednosti UN (Foto: Arhiva)

Ambasadori SAD i Velike Britanije pri UN pozvali su danas Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, dok su predstavnici Nemačke i Francuske na sednici SB UN zatražili od Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Većina predstavnika UN pozvala je da se rasvetle sve činjenice u vezi sa incidentom u kojem je pretučen i priveden službenik UN tokom akcije kosovske policije na severu KiM 28. maja.

Ambasador SAD pri UN Džonatan Palmer izjavio je da su SAD zabrinute zbog visokih tenzija, kao i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu.

On je dodao da SAD podržavaju napore Prištine da se izbore sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i da u tom smislu podržavaju akciju kosovske policije na severu KiM krajem maja.

Kako je rekao, SAD izražava žaljenje što je tokom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali i ponovio da ta dešavanja pokazuju neophodnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Predstavnik Velike Britanije u UN pozdravio je napore Nemačke i Francuske na organizovanju sastanka o rešenju problema i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da pronađu rešenje i postignu održivi sporazum.

On je takođe pozdravio napore Prištine da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ali i napore UNMIK-a na pronalaženju nestalih.

Istovremeno, on je pozvao na povratak dijalogu i naglasio da je neophodna jača implementacija vladavine prava.

Zamenik nemačkog ambasadora pri UN Jirgen Šulc zatražio je da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da su one u suprotnosti sa integrativnim procesima.

Rekao je i da bi Beograd i Priština trebalo da nastave dijalog pod okriljem EU, te podsetio da je zato održan samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu krajem aprila.

– To mora da bude pravi, iskreni dijalog. Monolog plus monolog ne znači dijalog – istakao je Šulc.

On je pozvao Beograd da prestane da lobira za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova, te istakao da je pozicija Nemačke nepromenjena i da oni smatraju da podela po etničkim linijama neće dovesti do dobrog rešenja.

Govoreći o akciji ROSU, rekao je da Kosovo ima pravo da se bori protiv korupcije i kriminala, te dodao da te akcije ne bi trebalo da budu limitirane, već da uključe i sever.

Kad je reč o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

On je naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu.

Predstavnica Francuske takođe je pozvala Prištinu da ukine takse, a sve strane da se uzdrže od podizanja tenzija, ističući da trenutna situacija nije održiva.

Govoreći o policijskoj operaciji na KiM, rekla je da Francuska podržava borbu protiv kriminala i korupcije uz poštovanje vladavine prava, ali i lokalnog konteksta.

– Moraju se poštovati privilegije i imunitet svih članova UNMIK – rekla je ona i dodala da se mora obaviti istraga o tom slučaju.

Istakla je i da stabilnost regiona i evropska budućnost zavise od postizanja dogovora Beograda i Prištine i da samo puna normalizacija odnosa moze da omogući evropsku budućnost.

Indonezija je pozvala na smanjene tenzija u regionu i rešavanje problema mirnim putem i dijalogom, dok je Ekvatorijalna Gvineja izrazila zabrinutost zbog akcije ROSU tokom koje su uhapšeni i radnici UNMIK-a.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau rekao je da je Kina zabrinuta zbog opstrukcije rada misije UN na KIM i da smatra da je hapšenje člana te misije neprihvatljivo.

On je na sednici SB UN rekao da ta zemlja podržava teritorijalni integritet i suverentet Srbije, kao i da je izuzetno važno da da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem.

Prema njegovim rečima, najbolji način za rešavanje problema je dogovor dve strane u okviru postojeće rezlucije 1244, ističući da je važno da SB UN pomogne dvema stranama da postignu sporazum.

Ambasador Belgije rekao je da je važno da UNMIK nastavi svoju misiju, ali je dodao da će ta zemlja sačekati zaključke istrage o napadu na osoblje UN.

On je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog u Parizu i izrazio nadu da će oni pokazati neophodnu hrabrost.

Predstavnica Poljske ocenila je da je situacija na Kosovu sada dobra i pozvala na strateško preispitivanje Misije UN na KiM, istovremeno ističući podršku NATO i Kfor.

Ona je rekla da je najvažnije pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ne samo zbog evropskih integracija, već i stabilnosti.

Takođe je pozvala Beograd i Prištinu da se ugledaju na Atinu i Skoplje kada je reč o postizanju dogovora.

Istakla je i da Poljska poziva Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Predstavnik Obale Slonovače ukazao je na zabrinutost njegove zemlje zbog zastoja u dijlogu Beograda i Prištine i pozvao obe strane da rade na nastavku dijaloga.

– Taj dijalog treba da otvori put za trajno rešenje pitanja Kosova i za pomirenje između zajednica – rekao je on.

U tom smislu, on je rekao da bi Aleksandar Vučić i Hašim Tači trebalo da nastave dijalog na sastanku u Parizu, ocenivši da nijedna prepreka, koliko god je složena, nije nemoguće prevazići i da EU treba da nastavi da ima istaknutu ulogu po ovom pitanju.

Predstavnik Dominikanske Republike rekao je da je ključno da obe strane poštuju obaveze iz Briselskog sporazuma i Rezoluciju 1244 i nastave pregovore u cilju normalizacije odnosa.

On je ocenio da takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH ne škodi samo trgovini, već i mirovnim pregovorima dve strane.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime