Unsplash

Na severnoj hemisferi zima je zvanično počela danas, 22. decembra, u 4.27 časova. Ovaj dan je poznat i kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevica i biće najkraći u ovoj godini.

Najkraći dan ili početak zime obeležava period od 24 časova tokom kojeg ima najmanje dnevnog svetla u godini. Posle ovog datuma, noć postepeno postaje sve kraća, a dan sve duži. Ova pojava se ne događa istog datuma svake godine, nekad se može desiti 21. decembra, a nekad 22.

Zima i Sunce

Do ove pojave dolazi kada je Severni pol okrenut od Sunca, zbog čega na severnoj hemsferi počinje zima, a na južnoj hemisferi leto. To je trenutak kada je Sunce najbliže Zemlji, iz tog razloga emituje najmanje sunčevih zraka. Istovremeno, ovo je najhladniji i najkraći dan u godini.

Svoj naziv, zimski solsticij dobio je od latinske reči solstitium, što znači mirovanje Sunca. Tokom kratkodnevice Sunce u jednom trenutku deluje kao da se ne pomera, zbog čega i nosi ovaj naziv.

Mnogi narodi tradicionalno slave zimsku kratkodnevicu, ona je deo mnogih kultura širom sveta, čak je i deo hrišćanske kulture.

Kratkodnevica

Naime, kratkodnevica je, prema starom julijanskom kalendaru, “padala” 25. decembra. Nakon promene kalendara, sa julijanskog na gregorijanski kalendar, taj datum se pomerio za 21. decembar. Ipak, hrišćani su odlučili da se drže tradicionalnog datuma i da Božić slave 25. decembra.

Dan će 22. decembra trajati samo sedam sati i 49 minuta, što je za skoro devet sati kraći dan nego leti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here