EPA/Fehim Demir
Eufor u Bosni i Hercegovini (Foto: Arhiva)

U vojnoj bazi “Butmir” kod Sarajeva danas su počele redovne godišnje vojne vežbe “Brzi odgovor”, kojima se proverava sposobnost Eufora da brzo i efikasno, po potrebi, pojača vojno prisustvo u BiH, koristeći deo rezervnih snaga u partnerskim zemljama.

Na svečanom otvaranju vojnicima se obratio komandant Eufora general major Rajnhard Trišak, koji je naglasio da Eufor održava ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali ima sposobnost da brzo pojača svoje brojno stanje i snagu, kao i da reaguje na svaku pretnju sigurnom i stabilnom okruženju.

– Vežbama “Brzi odgovor” proveravaju se mehanizmi za brzo aktiviranje naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovde postrojeni pripadnici naših rezervnih snaga iz Velike Britanije i Austrije pokazuje da to funkcioniše – poručio je Trišak.

On je zahvalio Oružanim snagama BiH i drugim nadležnim ministarstvima na saradnji sa Euforom.

Kliks dodaje da su se, uz kolege iz Euforovog višenacionalnog bataljona u BiH, postrojili i pripadnici Euforovih rezervnih snaga, koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije i Kfora i da će od 7. oktobra do 11. oktobra održati vojnu vežbu u celoj BiH.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime