EPA/Gian Ehrenzeller
Donald Tramp

U američkom Senatu je počelo suđenje u procesu opoziva predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Prva obaveza Senata, koji predvode republikanci, jeste izjašnjavanje o vremenskom okviru i pravilima procesa, što je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po toj rezoluciji, predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca, kao i pravni tim predsednika Donalda Trampa, imaju po 24 sata u naredna tri dana da predstave svoje viđenje slučaja, ali u dokumentu se ne pominje da li će u procesu učestvovati svedoci, kao i da će biti odobreno predstavljanje novih dokaza.

Nakon što je dokument u Senatu predstavio Predsednik Vrhovnog suda SAD Džon Roberts, obratili su se Pet Sipiloni, zastupnik američkog predsednika i Adam Šif, jedan od demokrata koji zastupa Predstavnički dom – u kom je Donald Tramp opozvan.

Pet Sipiloni je rekao da zastupnici predsednika Trampa podržavaju rezoluciju senatora Mekonela koja, smatraju, može omogućiti pošteno suđenje.

– Rezolucija je zasnovana na dokumentu korišćenom u procesu vođenom u slučaju bivšeg predsednika Klintona. Stranama je omogućeno da otvoreno iznesu stavove. Verujemo da ćete, kada budete čuli naše prezentacije, biti sigurni da predsednik nije uradio ništa pogrešno. Slučaj ne postoji – rekao je Sipiloni.

Adam Šif, predstavnik demokrata u suđenju u procesu opoziva, rekao je da u ime Predstavničkog doma izražava protivljenje predloženoj rezoluciji, ističući da su demokrate iznele najozbiljnije optužbe protiv predsednika.

– Naveli smo da je vršio pritisak tako što je uslovljavao susret sa ukrajinskim predsednikom, koji je taj susret žarko želeo, tražeći protivuslugu za ličnu političku korist. Takođe, zaustavio je pomoć od 400 miliona dolara Ukrajini. Optužen je za opstruisanje Kongresa. Ako predsednik može da utiče na istragu onda se stavlja iznad zakona. Ne može biti osuđen niti opozvan. To ga čini monarhom – što je protivno sistemu koji nastojimo da održimo – rekao je Šif.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here