Tanjug/AP

U samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, kao i u Hersonskoj oblasti i delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, jutros je počeo referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Glasanje će trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova.

Iz bezbednosnih razloga, proruske vlasti su pozvale stanovništvo u ova četiri ukrajinska regiona da u prva četiri dana referenduma glasa u blizini svojih domova, po zajednicama i na način od vrata do vrata, dok će se glasanje na biračkim mestima odvijati isključivo 27. septembra.

Ruska novinska agencija objavila je da su danas otvorena biračka mesta za izbeglice u više ruskih gradova.

U video obraćanju u sredu ujutro, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija podržati odluku donetu tokom referenduma.

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, “očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja”.

“Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN”, navodi se u saopštenju Severnoatlantskog vojnog saveza.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here