Tanjug

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči današnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

– Budući da sveti kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski – kazao je vladika Joanikije.

Joanikije, koji je se u javnosti pominje kao mogući naslednik mitropolita Amfilohija, kaže da nije običaj da se pre izbora javno pominju imena kandidata da se, kako kaže, ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor.

– Što se mene lično tiče, pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje – rekao je vladika Joanikije.

Podsetio je da Sabor zaseda posle dve godine i da će njime prvi put predsedavati novoizabrani patrijarh SPC Porfirije.

Vladika je rekao da Sabor SPC u svom redovnom majskom zasedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

1 COMMENT

  1. “Srpska Pravoslavna Crkva je lokalna i globalna” Има је по целом свету. Коме је сметала у Црној Гори, Македонији, на Косову..?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here