B. Simonović

U Podgorici je, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, održan Trojčindanski sabor, sa kojeg je mitropolit Amfilohije pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne zakone koji, kako je rekao, stvaraju razdore i mržnju. Istakli su da od Vlade CG zahtevaju da povuče Predlog zakona i da pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, MCP još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i centralno-američki Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, i umirovljeni episkop Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

Završni čin liturgije

Joanikije: Povucite predloženi zakon

Poruku Trojičindanskog sabora u Podgorici velikom broju okupljenih vernika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pročitao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a njegove reči su četo prekidane aplauzom i uzvicima odobravanja.

– Ukoliko Vlada Crne Gore to što skorije ne učin, i mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava – poručio je episkop Joanikije.

On je poručio da se arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, kao i vernici, danas ispred podgoričkog hrama zavetuju i zaklinju da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, živote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka.

– Tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški pomogli – poručio je episkop Joanikije završavajući sa tri puta ponovljenim “amin”.

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je da su zlo, greh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svetu.

– Postoje dve vrste sabora ovde na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode – rekao je Amfilohije.

On je pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne da stvaraju razdore i mržnju.

– Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i da na tome grade budućnost Crne Gore – rekao je Amfilohije.

Okupljeni narod nosio je samo verska obeležja

Mitropolija: Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci

Iz Mitropolije je ranije navedeno da pričešću na liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vernici bili pozvani uoči Sabora.

“Na Sabor su dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru”, kaže se u saopštenju.

Podseća se da Sabor nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole.

“Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i reči uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi”, kaže se u saopštenju MCP.

Kako se navodi, Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve verne bez razlike.

“Samo ako je takva – ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg truležnog zemaljskog ideala, ma kakav da je – gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čoveka i sveta”, ističe se u saopštenju.

Iz MCP navode da su zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji.

“Bog nije nikad bio u sili, nego je uviek i svugde Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka”, kaže se u saopštenju.

MCP poziva da danas “budemo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja”.

“I odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i isceljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti verom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja”, kaže se u saopštenju.

Policija provodi ljude sa granica

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse i usporavala njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru.

Crnogorska policija zabranila je u subotu u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici.

Ova eparhija u Crnoj Gori obuhvata i područje opštine Pljevlja.

1 COMMENT

  1. Svi samo protestuju,a ništa konkretno ne preduzimaju.Svi ti protesti su samo jedno lakrdijašenje,Kao da će vlast poslušati vas.Zasučite rukave i spasavajte što se spasti da.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here