Počinje krvava ofanziva protiv talibana

0

 Ofanziva uskoro počinje, ali talibani ne strahuju
 

"Masovno pokazivanje snage" se očekuje ovih dana i treba da bude okidač kojim će započeti ono što se očekuje da bude "krvava borbena sezona 2010.", precizira britanska agencija Rojters.

 

Predsednik Barak Obama dao je dozvolu da se u Avganistan već postojećim snagama od 70.000 vojnika pošalje pojačanje od 30.000 vojnika kako bi se zaustavilo jačanje nasilja i uticaja talibana.

Datum početka akcije nije preciziran i američke i NATO vojne snage se nadaju da će postići vojne ciljeve koji će promeniti tok vojnih sukoba sa talibanima ove godine, tako da mogu da započnu povlačenje iz Avganistana sledeće godine.

"U poslednjih sedam meseci, imali smo puno rupa u našem borbenom polju koje ćemo sada moći da popunimo i nastavimo da dislociramo pobunjenički pokret i proterujemo ga", rekao je novinarima zamenik komandanta marinaca u Kemp Leterneku u provinciji Helmand.

Agencije javljaju da bi ova akcija trebla da bude jedna od najvećih od početka sukoba u Avganistanu u kojoj će učestvovati više hiljada vojnika, čija je većina sada raspoređenja u provincijma Helmand i Kandahar.

 Talibani sve opasniji
 

Avganistanski talibani postaju sve opasniji, jer prilagođavaju svoju taktiku povećanom broju američkih vojnika u zemlji, saopštio je danas direktor američkih obaveštajnih službi Denis Bler.

 

On je u pisanoj izjavi za Komisiju za obaveštajna pitanja američkog Senata posebno istakao da je aktivnost Al Kaide takođe pojačana od 2006. godine, ali da je njen doprinos pobunjeničkim snagama u zemlji i dalje "skroman", preneo je Rojters.

Pentagon je ranije danas saopštio da se očekuje da će 18.000 američkih vojnika, od najavljenog pojačanja od ukupno 30.000, stići u Avganistan do kraja proleća, što je nešto sporije nego što je planirano.

Prema prvobitnom planu bilo je predviđeno da dodatne američke trupe u Avganistan stignu do kraja juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here