commons.wikimedia/My Friend
Beč

Pred Pokrajinskim krivičnim sudom u Beču danas počinje suđenje protiv pomagača islamisti Kjtimu Fejzulaju, koji je 2. novembra 2020. godine u centru glavog grada Austrije sproveo teroristički napad pucajući nasumično na građane na ulici, i u toj akciji ubio četiri osobe, pre nego što ga je policija ubila.

Krivični sud biće, tokom suđenja, pod “opsadom” specijalaca, sprovodiće se vanredne kontrole svih koji u sud ulaze, a zabranjeno je snimanje i fotografisanje.

Planirano je da suđenje protiv šestoro lica koja su osumnjičena da su pomagale u sprovođenju terorističkog napada traje do februara.

Optuženi, u starosti između 22 i 32 godine, koji će u sud biti dovedeni iz istražnog pritvora, osumnjičeni su da su podržali Austrijanca albanskog porekla sa prostora Severne Makedonije.

Optužnica se prostire na 117 stranica, a tužilaštvo osumnjičene optužuje za terorističko udruživanje.

Radi se o prijateljima teroriste, koji su znali, kako tvrdi tužilaštvo za planove Kujtima Fejzulaja, a neki su osumnjičeni da su pomogli u nabavci oružja i municije.

Jedan prijatelj teroriste Burak K. osumnjičen je da je organizovao falsifikovana dokumenta za planirani beg Kujtima Fejzulaja.

Nijedan od njih nije osumnjičen za direktno učešće u terorističkom napadu.

Presude se očekuju u martu ili aprilu iduće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here