pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Parizu počinje suđenje ženama zbog pokušaja napada auto-bombom u blizini katedrale Notr Dam, prenosi Gardijan.

U noći 3. septembra 2016. Ines Madani i Ornela Giligman parkirale su sivi “pežo 607” bez registarskih tablica u ulici u centru Pariza, koja je smeštena ispred restorana u blizini Bogorodičine katedrale.

U automobilu se nalazilo šest boca gasa, jedna od njih je vozilo zalila gorivom, a zatim na njega bacila zapaljenu cigaretu.

One su, međutim, odabrale dizel gorivo, koje je manje zapaljivo od standardnog benzina, pa se automobil i pored nekoliko njihovih pokušaja nije zapalio, a da se zapalio izazvao bi jaku eksploziju i požar, prenosi B92.net.

– Nisu uspele samo zbog toga što su odabrale pogrešno gorivo – rekle su istražne sudije.

Kada se automobil-bomba ispred Notr Dama nije zapalio žene su pobegle. Ornela Giligman, nezaposlena majka troje dece, uhapšena je na jugu Francuske, a Ines Madani je po savetu mentora iz Islamske države otišla u gradić jugoistočno od Pariza, gde se pridružila drugim ženama s kojima je planirala ovaj napad.

Uskoro su shvatile da ih nadzire policija pa su iz stana pobegle naoružane kuhinjskim noževima. Jedna od njih ostavila je na ogledalu poruku napisanu ružem za usne: “Mamica te voli.”

Tokom bekstva nožem su napale policajca, a Ines Madani je u nogu upucao policijski službenik.

Prema sudskim dokumentima, neuspeli napad na Notr Dam, kao i druge napade u Francuskoj, iz Sirije je organizovao Rahid Kasim, borac Islamske države kome se sudi u odsutnosti.

Suđenje će trajati do 11. novembra.

Ines Madani, koja je tada imala 19 godina, za napad je iskoristila očev automobil. Njegovi advokati opisali su je kao “devojčicu u potrazi za priznanjem i ljubavlju”. Njoj se i pre sudilo zbog terorističkih aktivnosti. Tada se saznalo kako je bila u kontaktu s ključnim osobama Islamske države u Siriji i da je služila kao svojevrsna mentorka novim devojkama “francuskog dela” te terorističke organizacije.

Na društvenim mrežama koristila se muškim pseudonimima kako bi uspešnije nagovorila druge žene da se pridruže Islamskoj državi. Kada je s njima razgovarala telefonoma, koristila je uređaj koji menja glas i u “romantičnom stilu” ih nagovarala da pristupe toj organizaciji.

1 COMMENT

  1. Jao pa ovo će biti sudjenje veka.Uz dužno poštovanje NoterDama,a šta je sa uništavanjem istočne drevne civilizacije koja je postojala još dok su na mestu NoterDama silazili majnuni s grana i učili da hodaju na dve noge.Ko će za to odgovarati?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here