Pixabay.com

Tekoluka, je jedan od najvećih zatvora na svetu, a sagrađen je u Salvadoru i prostire se na 166 hektara, što je površina veća od 230 fudbalskih igrališta. Država je tako jednom megakaznionicom kakva je Tekoluka odjednom udvostručila kapacitete da iza rešetaka smesti zatvorenike koji su pre hapšenja godinama harali ovom zemljom i učinili je najopasnijim mestom za življenje na tlu Latinske Amerike, ali i u svetskim razmerama.

U ovom času je dva odsto stanovništva malene države Salvador po zatvorima, što je neslavan planetarni rekord. Ovaj najnoviji zatvor je bio neophodan i to baš ovakvih gotovo neverovatnih dimenzija pa je, kažu, čak veći i od mnogih gradova. Višegodišnji talas ubistava i terorisanja stanovništva od strane brojnih kriminalnih bandi naterao je predsednika Najiba Bukelea da objavi rat ovoj pošasti. Proglasio je desetomesečno vanredno stanje tokom kojeg je uhapšeno više od 62.000 članova bandi i njihovih jataka. Ta bitka sa podzemljem se sada nastavlja.

Vlasti su ponosne na Tekoluku, zatvor koji se zvanično zove Centar za zatvaranje terorista, pa su ovih dana povele brojne novinarske ekipe da obiđu gigantsku robijašnicu koja se nalazi na 72 kilometra istočno od glavnog grada. Pre nekoliko dana počelo je dovođenje prvih zatvorenika, a u celom kompleksu će biti mesta za njih 40. 000.

Ovim građevinskim poduhvatom je ipak upućena poruka svetskoj javnosti odakle su ranije stizale optužbe raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i nekih vlada, na račun masovnih hapšenja i držanja zatvorenika u krajnje nehumanim uslovima, u pretrpanim zatvorima.

Bukele je kao šef države na Tviteru sada poručio kritičarima da je Salvador uspeo da raskine sa prošlošću u kojoj je bio najopasnije mesto za život na celom svetu i da postane “najbezbednija zemlja američkog kontinenta”.

– Kako smo to uspeli, pa smeštajući kriminalce iza rešetaka. Ima li dovoljno ćelija? Sada ih ima, poručio je predsednik u obraćanju novinarima prilikom obilaska zatvorskog kompleksa neposredno pred prijem prvih robijaša.

U aprilu 2021. godine je u 29 domaćih zatvora bilo oko 36.000 robijaša što je 120 odsto njihovih kapaciteta.

Odgovarajući na optužbe svojih protivnika zbog politike masovnih hapšenja, Bukele je te osobe nazvao “braniocima kriminalaca”. Njemu u prilog ide nagli rast popularnosti među stanovništvom jer je “čeličnom metlom” krenuo da čisti zemlju od pljačkaša i ubica. Sada se događa da danima nije zabeleženo nijedno ubistvo, a stanovnici koji su se odselili iz krajeva gde su godinama harale bande, polako se vraćaju svojim kućama jer se osećaju sigurnijima.

Lokalni mediji navode da je možda prelomni trenutak za ovu zemlju bio mart prošle godine kada su samo u toku jednog dana kriminalci ubili 62 osobe.

Hiljade ubistava

Podaci o razmerama zločina u toj malenoj zemlji su strašni – samo je u 2015. godini ubijeno 6. 656 osoba. Lane je zabeleženo 3.495 ubistava i to je najmanja brojka u poslednjih deset godina.

U ćelijama po 100 zatvorenika

Tokom obilaska Tekoluke ministar za javne radove Romeo Rodrigez rekao je novinarima da su i ćelije ogromne jer svaka od njih prima po 100 robijaša.