Budi human

Maleni Ognjen Jerković, koji ima šest godina, bije životnu bitku. Prognoze su zastrašujuće zbog bolesti mu je ostalo dve godine života i neophodna mu je pomoć plemenitih čitalaca “Vesti” da bi bio operisan i nastavio da živi. 

Ovaj dečak koji je peto i najmlađe dete u porodici je, nažalost, tokom porođaja, zbog traume koju je doživeo intubiran i prebačen na respirator. Usled zadobijenih povreda, njegov život je bio ugrožen, a zdravlje trajno narušeno.

Lekari su mu stabilizovali stanje, prebačen je na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” gde je usledila detaljna dijagnostika. Specijalističkim pregledima je utvrđeno da Ognjen ima Dg.Lj04.8 mezijalnu temporalnu sklerozu, kilu mozga, G40.9 epilepsiju, F83 i disharmoničan razvoj, mešoviti specifični poremećaji razvoja.

Usledila je svakodnevna borba… Fizikalne terapije i mnoštvo lekova koje Ognjen mora svakodnevno da uzima da bi preživeo. Uz mukotrpan rad uspeo je da prohoda, ali otežano.

Pre godinu dana je počeo da se žali na svakodnevnu glavobolju koja ga budi iz sna, sa nagonom za povraćanje. Majka je primetila promene u ponašanju, poput smejanja bez razloga i odsutnosti. Krenuli su svakodnevni epileptički napadi koje prati ukočenost leve ruke i leve noge uz fiksiranje pogleda u levu stranu. Napadi traju oko minut, a u toku dana se dešavalo od jednog do tri napada. Ognjen je postao nestabilan pri hodu, levu ruku i nogu slabije koristi. Uz konsultaciju lekara, dečaku bi što pre trebalo izvršiti operativni zahvat na mozgu, odstranjivanje kile, koju ima od rođenja, a koji bi se radila u SAD.

Roditelji su lečenje finansirali sami i iscrpli sve resurse. Jedino mu operacija može spasiti život. Zato mole za pomoć sve humane ljude kako bi njihov sin što pre otišao na taj zahvat. Ognjenu su sredstva potrebna za lečenje, operaciju, rehabilitaciju, fizikalne, logopedske i defektološke tretmane, specijalističke preglede i laboratorijske analize, prevod medicinske dokumentacije, lekove…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here