Tanjug
Jezero Gazivode

Analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi izjavio je za Kosovo Onlajn da će studija izvodljivosti upravljanja jezerom Gazivode, koja je deo ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Vašingtonu, rezultirati podelom nadležnosti nad ovim jezerom i njegovim kapacitetima.

– Moje tumačenje je da će jezero da se podeli između Kosova i Srbije po dobrima. To znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija će dobiti hidrocentralu i teritoriju Gazivoda – rekao je Haljimi.

U tački sporazuma, koja se odnosi na pravo korišćenja jezera Gazivode, navodi se da će se Beograd i Priština složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za upravljanje jezerom Gazivode.

Da podsetimo, predstavnici američkog Odeljenja za energetiku prošle nedelje sastali su se u Prištini sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i razgovarali o budućim koracima za studiju izvodljivosti upravljanja resursima na jezeru Gazivode.

Vlada Kosova usvojila je pre toga plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova postignutog 4. septembra, a zamenik premijera Driton Seljmanaj rekao je da je za svaku tačku napravljen opis koji će poslužiti informisanju partnera o postignuću.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here