Tanjug
Nikola Selaković

Polemika o crnogorskoj Rezolucije o Srebrenici nastavljena je kroz institucije Srbije i Crne Gore i dovela je do novih napetosti u odnosima dve zemlje.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova je, pravdajući se da taj dokument nije usmeren ni protiv jednog naroda i države, kritikovalo predsednika srpskog parlamenta Ivicu Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina zbog izjava, koje se, kako navode, mogu tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u Crnoj Gori. Dačiću zameraju i što je episkopa crnogorsko-primorskog Joanikija pozvao da se uključi u rešavanje krize vlasti u Podgorici.

Saopštenje iz Podgorice su kao licemerno okarakterisali ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i sam Dačić. Neumesno je, kaže Selaković, pozivati se u istom saopštenju na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, pa iznositi odbranu dokumenta čija se zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima. On je odbacio i osudio fraziranje nekih crnogorskih političara o navodnim mešanjima Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

– Nije Srbija priznala, recimo, Boku kao nezavisnu državu, ali je zvanična Crna Gora priznala jednostrano proglašenu secesiju Prištine u liku tzv. republike Kosovo. Odnosno, podržali su najdirektniji atak na suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije. Nije Srbija donosila rezolucije i seirila kada su crnogorske građane neki stigmatizovali zbog ratnih operacija u Konavlima ili opisivali “Gorski vijenac” kao apologiju zločina nad muslimanima – kazao je Selaković, ističući da će MSP nastojati da izjavama i delom doprinosi dobrosusedskim odnosima i jačanju ugleda Srbije, a vodiće brigu o pripadnicima srpskog naroda, gde god da žive.

Ivica Dačić ukazuje na besmislene napade poput, kako kaže, onih da se mešao u unutrašnje stvari time što je kazao da je Rezolucija o Srebrenici uperena protiv srpskog naroda, a doneta je ničim izazvana. Priznaje da je pozvao mitropolita Joanikija da se pozabavi situacijom u vladajućoj koaliciji, ali zato što je vlast u Crnoj Gori pobedila na talasu litija i što je na intervenciju pokojnog Amfilohija Krivokapić bio nosioc liste.

– Ne pravim probleme, njihova unutrašnja politika me ne interesuje. Međutim, poručujem im: “Dalje ruke od Srbije.” Mešate nam se u unutrašnje poslove, priznali ste Kosovo i donosite rezolucije protiv srpskih interesa – poručio je Dačić.

Ministar policije Aleksandar Vulin smatra da “priznati lažnu državu Kosovo, a držati lekcije Srbiji o mešanju u unutrašnje poslove Crne Gore, može onaj ko je došao na vlast na talasu srpskog otpora, a posle izglasao rezoluciju kojom srpski narod osuđuje za genocid”.

– Ako je Crnoj Gori do boljih odnosa sa Srbijom, neka odluči da poštuje mišljenje svojih građana srpske nacionalnosti i neka ih ne tera da priznaju genocid koga nema – zaključio je Vulin.

DF neće sa premijerom

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predsednik PZP Nebojša Medojević, najverovatnije se neće odazvati pozivu premijera Zdravka Krivokapića za sastanak i dijalog unutar parlamentarne većine, piše “Pobjeda”. Sastanak je u četvrtak inicirao Krivokapić, navodeći da ne prihvata ucene i da će uskoro pokrenuti dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine.