Podneta krivična prijava protiv Marka Bastaća

1

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost danas je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika GO Stari grad Marka Bastaća.

Krivična prijava protiv Bataća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, saopštio je Savet za monitoring.

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da Gradska opština Stari grad, pod rukovodstvom Marka Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama “Codex trade” d.o.o. i “Rispekt legal” d.o.o. iz Beograda, sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini.

Kako dodaje, ugovori se sklapaju bez navođenja o kakvim se nesistematizovanim poslovima radi, ko je odlučio koja lica će biti angažovana i na kojim poslovima, koje su im zarade, kao i to na koji način se meri učinak lica koja su angažovana…

Zbog toga, kao i činjenice da se 20 odsto budžeta gradske opštine utroši u te svrhe, odnosno da su za period 2016. – 2020. godine pomenutim firmama dodeljeni poslovi u najmanjem iznosu od 167 miliona dinara, Spasić kaže da su zahtevali od Tužilaštva za organizovani kriminal da naloži sprovođenje istrage.

Kroz istragu bi trebalo da se ispitaju svi poslovi Gradske opštine Stari grad, na čelu sa Markom Bastaćem, sa firmama “Codex trade” d.o.o. i “Rispekt legal” d.o.o. iz Beograda, zatim da se utvrdi da li su postupci javnih nabavki sprovođeni u skladu sa zakonom, kao i to da li se radi o fiktivnim poslovima sa ciljem pranja novca.

Jedan od zahteva Saveta za monitoring je i da budu pribavljeni i zapisnici budžetske inspekcije Grada Beograda i Ministarstva finansija, kako bi se zaključilo ima li opisanih radnji izvršenja i drugih krivičnih dela.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here