Vesti
Savezni premijer Entoni Albaneze

Australija je obećala Fidžiju 68 miliona dolara na ime budžetske podrške za ekonomski oporavak i ugovorila sa ovom pacifičkom državom prodaju 14 oklopnih vozila Bušmaster za njihove vojne snage u mirovnim misijama.

Ovo je u najkraćem rezultat bilateralnog sastanka premijera dve zemlje, Entonija Albanezea i Sitivenija Rabuke, održanog prilikom posete predsednika Vlade Fidžija Kanberi.
Savezna vlada je, takođe, obećala da će pojednostaviti proces izdavanja viza za državljane Fidžija i da će intenzivirati napore da pomogne toj zemlji da se izbori sa eskaliraju
im pretnjama po sajber bezbednost.

Premijer Rabuka je prilikom posete Australiji ponovio svoju privrženost konceptu uspostavljanja Pacifika kao „zone mira“.

– Znam da je naivno verovati da to može da se desi, ali tako moramo da vodimo naše unutrašnje poslove kako ne bismo delovali agresivno u našim odnosima sa susedima, ali i sa prijateljima s kojima smo uvek imali srdačne međunarodne bilateralne odnose – rekao je Rabuka.

Takođe je istakao da je odlučio da ograniči saradnju policijskih službi Fidžija i Kine, rekavši da želi da se fokusira na bezbednosne veze sa „tradicionalnim prijateljima“, poput Australije i Novog Zelanda. Ove Rabukine reči naišle su na Albanezeovo odobravanje.

– Obojica se slažemo da je pacifičko jedinstvo ključno za odnose u našem regionu. A, Fidži tu igra ključnu, lidersku ulogu – rekao je Albaneze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here