Podrška socijalista konzervativcu Junkeru

0

Socijalisti podržavaju Junkera za mesto prvog čoveka Evropske komisije
 

On je to rekao posle sastanka u Parizu kojem su prisustvovali italijanski premijer Mateo Renci, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, premijerka Danske Hele Torning-Šmit, rumunski, slovački i belgijski premijer Viktor Ponta, Robert Fic i Elio di Rupo, premijeri Češke i Malte Bohuslav Sobotka i Džozef Muskat i austrijski kancelar Verner Fajman.

 

Odluka da se Junkeru pruži podrška trebalo bi da zauzvrat rezultira imenovanjem nekog od socijaldemokrata za predsednika Evropskog saveta, koji bi nasledio Hermana van Rompeja.

 

Među potencijalnim kandidatima za predsednika Evropskog saveta su bivši italijanski i francuski premijer Enriko Leta i Žan Mark Ero.

 

Da bi bio izabran za predsednika Evropske komisije, Junkera treba da podrži većina od 28 evropskih zvaničnika, a u Evropskom parlamentu treba da dobije najmanje 376 glasova.

 

Današnji sastanak u Parizu održan je posle sastanka evropskih konzervativaca u Švedskoj, kojem su između ostalih prisustvovali britanski premijer Dejvid Kameron i njegov švedski i holandski kolega.

 

Sastanak evropskih socijaldemokrata održan je i uoči samita EU, zakazanog za 26. i 27. jun u Briselu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here