T. Ostojić
Bekanovići i Ilići na okupu: Maja, Tamara, Nataša, Emilija, Marko, Natalija i Ana (sleva)

Iako se danas već zna pobednik Otvorenog prvenstva u tenisu, između Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa, u momentu nastanka ovih redovi još smo u stanju iščekivanja, ko će odneti pobedu u finalu i poneti titulu najboljeg na ATP listi.

U subotu, 27. januara, moji mali i mladi sagovornici su pre meča, bili ubeđeni da će Novak u polufinalu pobediti Tomija Pola i to sa 3:0.

Đaci Srpske škole “Vuk Stefanović Karadžić“ u Melburn parku sa učiteljicom Tanjom

Kada sam u Melburn parku zatekla grupu svojih učenika iz Srpske škole “Vuk Stefanović Karadžić“ iz Kizboroa, a oni radosno pritrčali svojoj učiteljici u zagrljaj, poljubila sam ih u kosu baš kao što su radile moja baka Saveta i nana Dikosava.

Bili su razdragani, okićeni svim mogućim simbolima njihovog idola Novaka Đokovića i zastavama Srbije. Upravo su na lica nanosili i šminku u bojama srpske zastave.

Na pitanje ko će večeras da pobedi, krenuli su da skandiraju: “Nole, Nole!“ i to toliko glasno da ih je više kamera zabeležili kako navijaju.

Tata Milan i trogodišnja Jelena Anđelić

Lana Kovačević (12), Maja Kovačević (11), Mila Gagić (12), Valentina Juzelek (9), Aleksandra Prostran (10), Tamara Đurić (9), Maša Gagić (10), Olmenijak Juzelak (11), Stefan Đurić (12) i Marko Gagić (7) došli su u pratnji svojih roditelja, kako bi podržali srpskog asa.

Dečaci su bili ubeđeni da će Novak pobediti u tri seta, a Lana i Maja su mi ispričale da su ranije trenirale tenis.

Danilo i Mija Princip iz Sidneja

– Sada treniramo košarku, jer nam se taj sport sviđa. Igra se u timu i brže – ozbiljno će Lana i Maja.

Moja učenica Maša se interesovala odakle mi akreditacija, i kada sam joj objasnila da izveštavam kao novinar, odmah se izjasnila da i ona to želi da radi.

Složile smo se da čim poraste i počne da piše na srpskom moći će da bude predstavnik medija.

Nedaleko od njih porodice Bekanović i Ilić su došle sa svojom dece iz Sidneja kako bi pratili polufinalni meč i navijali za Noleta.

Maja (11), Tamara (11), Nataša 14, Ana (5) i Marko Bekanović (10), i Emilija (13) i Natalija Ilić (9), Marko Bekanović (10), bili su jednoglasni u oceni da se uopšte ne postavlja pitanje ko pobeđuje, a Marko je znalački dobacio: “Novak će pobediti u tri seta!“.

Tata Milan je ove godine doveo trogodišnju kćerku Jelenu Anđelić na polufinalni meč.

– Večeras sam prvi put došao s porodicom, ali svake godine dolazim na tenis. Mi smo verni pratioci Novaka Đoković i to prenosimo i na decu – naglasio je Milan.

Porodica Ivanović iz Melburna uvek s decom bodri naše sportiste

Svakodnevni posetioci Novakovih mečeva su i članovi porodice Ivanović. Mama Dobrila, i tata Dejan, u petak su već četvrti put doveli kćerku Angelinu i sina Luku da navijaju za srpskog velikana belog sporta.

– I prošle godine smo bodrili Đokovića, i pred sudovima i pred zakonom. I deca su uvek s nama svaki put. Imamo još maleckog od dve godine, i on je bio s nama i prošle godine – ističe mama Dobrila.

I dok Luka voli da gleda kako Novak servira, Angelina je oduševljenja Novakovom igrom.

– Smatramo da je ovo dobar način kako da decu učimo i sportu, i tradiciji, i odnosu prema državi. A najbolji primer za to je Novak Đoković. Nole je deo svih nas, tako da nam je baš čast dovesti decu ovde da ga gledamo – kažu Dobrila i Dejan, poreklom iz Nevesinja.

Koliko je za decu bitan dolazak na sportske događaje dokazuju nam i Svetlana i Ognjen Princip, koji su iz Sidneja doveli Danila (10) i Miju kako bi pratili već treći Novakov meč.

– Dolazimo od 2008. svake godine. Ovo je bitno za decu, da upoznaju sport, da znaju kako da se ponašaju na sportu, jer ima osoba koje se ne znaju ponašati, pogotovo u tenisu, što smo videli ovih dana. I naravno, za podršku naših igrača Novaka i ostalih koji su dolazili iz Srbije. Izuzetno je bitno da naša publika bude ovde i neophodna je naša podrška na terenu – ističu članovi porodice Princip.

Podrška od familije Topić: Kiki, Vesna, Dule i najmlađi Milan (sleva)

Jezik nije prepreka

Mama Vesna Topić dovela je kćerku Kiki (11), i sinove Milana (7) i Duleta (13) da bodre Novaka.

– Ja sam rođena ovde, i probam da ih učim srpski, ali slabo ide – kroz osmeh priča Vesna i dodaje – idu u englesku školu i sve zaborave. Inače, ovo je već drugi put da smo ove godine na Novakovom meču i pratićemo ga do kraja. Pored sporta, ovo je za našu zemlju, za pobedu, posebno posle prošle godine, zbog svega što se dešavalo u vezi sa vakcinom i ostalo – ističe Vesna Topić.

Folkloraši u akciji: Džimi, Miloš, Jelena, Ivana, Anastasija, Teodora i Andreja

Folkloraši Novakovi navijači

I dok se predstavljaju – Džimi Falon (28), Miloš Karna (18), Jelena Pećer (15), Ivana Džepina (16), Anastasija (16) i Andreja (14) Jovanović i Teodora Delić (13) – pričaju mi da su svaki dan tu kada igra Nole.

Džimi, inače, već 20 godina dolazi na teniske mečeve, a i svi ostali su od malena navijači Novaka Đokovića.

– Ovo je za nas više od sporta. To je podrška za našu zemlju – kažu mi u glas sadašnji i nekadašnji igrači foklora iz Melburna.

Braća Endrijen i Ejden Rašvend

Mali Australijanci uz Noleta

Ali, nisu samo mali Srbi navijači Novaka Đokovića, što mi dokazuju braća Endrijen (8) i Ejden (6,5) Rašvend.

– Novak je dobar teniser i daleko je zainteresovaniji za tenis od Pola i zato mislim da će Novak večeras pobediti. Kad porastem voleo bih da budem kao Đoković i Nadal – iskreno će Endrijen koji već četiri godine igra tenis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here