EPA/Mikhael Klimentyev
Vladimir Putin

Zamenik načelnika generalštaba iranskih oružanih snaga Aziz Nasirzadeh okrivio je danas SAD i ”zapadnu hegemoniju” za izbijanje rata u Ukrajini.

”Verujemo da se ovaj razorni rat u Ukrajini ne bi dogodio bez hegemonije Zapada predvođenim SAD i prevelikih njihovih zahteva”, rekao je Nasirzadeh u svom obraćanju na 11. moskovskoj Bezbednosnoj međunarodnoj konferenciji, prenosi Tasnim.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici resora odbrane i međunarodnih organizacija, vojni eksperti i diplomate iz više desetina zemalja na kojima se razgovaralo o zajedničkim pretnjama globalnoj i regionalnoj stabilnosti, kao i različitim aspektima bezbednosti u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Latinskoj Americi i Evropi, navodi agencija.

U svom obraćanju, iranski general je rekao da zapadne zemlje, poznate kao pokretači rata i strane koje imaju ulogu u raspirivanju vatre, moraju da preispitaju pristup stvarima i da imaju na umu da bi ”dovođenje bezbednosti drugih u opasnost moglo da izazove nepredvidive reakcije”.

”Ono čemu smo danas svedoci u Ukrajini, u kojoj svakodnevno umire desetine ljudi i što će imati dugoročne posledice po region i svet, jasan je primer zapadne hegemonije i preteranih zahteva u cilju održavanja i produžetka hegemonije”, rekao je general Nasirzadeh.

Istakao je da su SAD ”usvojile kriminalne politike”, da bi, kako je rekao, unipolarnim i unilateralnim sistemom nametnule svoj željeni poredak svetu.

”Jedna od drugih politika koje su usvojile SAD je pribegavanje proksi ratovima, što je vodeći faktor u redefinisanju regionalnog poretka”, rekao je.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, na konferenciji u Moskvi učestvovalo je više od 800 delegata iz 76 zemalja.

Tasnim navod i da nije učestvovala nijedna zemlja Zapada, ali da su bili prisutni predstavnici osam međunarodnih organizacija, uključujući UN, ODKB, ŠOS, ASEAN, Arapsku ligu i Afričku uniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here