Podržavamo Srbiju na putu u EU

0

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je, u intervjuu za "Vesti", povodom današnje posete Srbiji, da zvaničan Beč podržava Srbiju na putu u EU i ukazao da otvaranjem kancelarije izaslanika za integraciju Austrija želi da promoviše svoju kulturu dobrodošlice i pomogne onima koji žele da se dosele u Austriju.
Koji je cilj vaše posete Srbiji?
– Posle katastrofalnih poplava želim lično da na terenu vidim radove na obnovi i s tim u vezi ću obići projekte Karitasa i Crvenog krsta Austrije. To će biti glavna tema razgovora sa premijerom Vučićem i šefom diplomatije Dačićem. Otvoriće i kancelariju izaslanika za integraciju pri Ambasadi Austrije u Beogradu. Pored toga naravno biće reči o našoj podršci procesu pristupanja Srbije EU i dijalogu Beograda i Prištine.

Impresivan reformski tempo
Jeste li zadovoljni reformskim radom srpske vlade i verujete li da će Srbija biti spremna do 2019. za prijem u EU kako to najavljuje premijer Vučić?
– 2019.je zasigurno veoma ambiciozan cilj, čije postizanje zavisi od toga koliko brzo će Srbija ispuniti uslove za pridruživanje. Vlada Srbije je ambiciozno pristupila svom poslu, a ja mogu samo da je ohrabrim da održi impresivan reformski tempo.

Kako je Austrija pomogla Srbiji posle poplava?
– Austrija je brzo reagovala na zahteve pomoći Srbije i BiH. Austrijski timovi za pomoć, više od 100 ljudi sa čamcima, kamionima i pumpama za izbacivanje vode bili su na terenu u Srbiji. Vlada je stavila na raspolaganje 540.000 evra za žrtve poplava u Srbiji. Austrijske pokrajine su uz to dale više od milion evra pomoći Srbiji i BiH. Pored javnih sredstava brojne nevladine organizacije i privatni donatori su podržali akcije pomoći. Pojedine od tih projekata pogledaću tokom moje posete. Austrija je, takođe, na Donatroskoj konferenciji sredinom jula u Briselu obećala 3,7 miliona evra pomoći u obnovi za Srbiju i BiH.
Koji je zadatak izaslanika za integraciju pri ambasadi u Beogradu ?
– Uspešna integracija počinje već u zemlji porekla. Austrijske ambasade u tim zemljama imaju u tome važnu ulogu. Izaslanik za integraciju treba da u tim zemljama prikaže kulturu dobrodošlice Austrije. U takozvanim modulima orijentacije biće diskutovane važne teme poput vrednosti, tržište rada, priznavanja diploma i drugo, kao i prikazane mogućnosti gde se mogu pohađati kursevi nemačkog jezika.
Što se tiče puta Srbije u EU može li Beograd očekivati otvaranje prvog poglavlja u decembru ?
– Brzina pristupnih pregovora zavisi, u osnovi, od napretka kandidata. U slučaju Srbije sam optimista da će još tokom ove godine biti moguće otvoriti jedan ili dva poglavlja. Nova Evropska komisija je najavila da neće biti širenja EU tokom svog mandata.
Šta Srbija može da očekuje od komesara Johanesa Hana zaduženog za politiku susedstva i proširenje u narednih pet godina ?
– Prilikom slušanja u Evropskom parlamentu je komesar Han nedvosmisleno jasno stavio do znanja da će u proces širenja EU u narednih pet godina biti ulagano. To znači da neće biti nikakve stagnacije. Iduće godine organizujemo, nastavljajući inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, konferenciju o zapadnom Balkanu u Austriji.
Austrija podržava širenje EU, da li će se to odraziti i na rad komesara Hana?
– Komesar Han je prilikom slušanja u Evropskom parlamentu naveo neke od svojih prioriteta koje u potpunosti podržavamo. Tako treba da se pojača regionalna saradnja u cilju rešenja bilateralnih pitanja. Saradnja sa civilnim društvom treba biti podsticana kako bi pristupni procesi bili bolje podržani u stanovništvu. Posebna pažnja biće posvećena pravnoj državi, kao i ekonomskom upravljanju i dobroj administraciji. Tu smo u potpunosti saglasni sa komesarom Hanom.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here