Privatna arhiva
Poetski trio "U tri reči": Rada Rajić Ristić, Tatjana Dujović i Božica Boba Nedeljković

Poetski trio “U tri reči” se predstavlja ljubiteljima stihova, novim pesničkim nadahnućem; slovensku dušu je prošle godine, u hladnoj švajcarskoj zimi, obukao u emocije koje samo slovenska inspiracija ume da pretače u reči koje znaju da greju. Tatjana Dujovic Pavlović, Božica Boba Nedeljković i Rada Rajić Ristić su se već oprobale u kazivanju stihova u prirodi: kraj reke, jezera, potoka, u šumi…

Iako Tatjana živi u Srbiji, Rada u Italiji, obe su se prošle godine obrele u Švajcarskoj i zajedno sa Božicom Bobom Nedeljković, ujedinjene istom željom, da alpsku hladnoću pretvore u toplinu, odlučile da na društvenim mrežama podele svoje emocije.

– Ovom poetskom minijaturom najupečatljivije je opevan duh i svest jednog naroda. Pridev “slovenski” ima širok opseg značenja, ali i objedinjuje više razgranatih običaja i narodnosti. U kakvom god kontekstu da se upotrebi, označava orodjenost, spajanje i zajednički koren jedne bliske nacije. Pesma “Slovenska duša” najbolje se može razumeti u kontekstu otudjenosti i fizičke udaljenosti naroda od svoje matične zemlje. U tudjini smo svi braća, svi smo jedan narod i jedna nacija – slovenska duša – kaže Tatjana Dujović Pavlović, najmlađa članica poetskog trija “U tri reči”, koja će uskoro postati mama.

– Kazivanje stihova u švajcarskoj prirodi, naizgled hladnoj, grejalo nas je u februarskim danima, dok smo svi sa velikim nestrpljenjem i strahom od kovida, iščekivali proleće. Stihovi i priroda su ulepšali još više jedno divno druženje i učvrstili već čvrsto prijateljstvo sa Radom i Tatjanom, a sve to daleko od otadžbine – rekla je Božica Boba Nedeljković, poznata interpretatorka vlaške izvorne muzike.

– Slovensku dušu je lako prepoznati, a još lakše voleti. Ona je slobodna, neukrotiva i pravdoljubiva, a ono što je krasi je to da je nepotkupljiva i ne pristaje na sramne kompromise; njena sudbina nas prati u stopu, iako je teška, na njoj nam svi zavide; ona je duboka i plemenita, ne prodaje se i ne ponižava ni pred kim. Naša misija je da takvu dušu, nepokorljivu slovensku dušu ne ukaljamo i da je nikad nikome ne prodamo, pa ni đavolu – objašnjava autorka pesme “Slovenska duša” Rada Rajić Ristić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here