Brankovo kolo
Ovogodišnji laureat: Jelena Lengold

U najstarijoj srpskoj čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, svečano je zatvoreno 52. Brankovo kolo koje je proteklo u znaku 140. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo. Time je u prvi plan podignuto Stražilovo kao srpski Parnas, kao ona svetlost maternjeg jezika koja se ogleda u jedinstvenoj stražilovskoj liniji pevanja u srpskom jeziku. Centralni događaj na svečanom zatvaranju 52. Brankovog kola bilo je uručenje Međunarodne nagrade “Branko Radičević” Jeleni Lengold za ukupno pesničko i književno delo. Nagradu je uručio Nenad Grujičić, predsednik žirija, u kome su još bili Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

Jelena Lengold je istakla da je ovih dana, čitajući Branka nakon duže vremena, primetila da neke njegove pesme zna napamet i da ga to, pored ostalog, ne samo sa strane njenog iskustva, odlikuje kao velikog pesnika koji je etabliran u svesti naroda. Naglasila je da oseća posebnu radost što dobija prestižnu nagradu sa Brankovim imenom u najstarijoj srpskoj gimnaziji, u kojoj se Aleksije Radičević školovao.

Nenad Grujičić je istakao da je Brankovo kolo sve vreme, pored ostalog, bilo i ostalo korektivni faktor pesničke i književne scene, pogotovo u susret 200-godišnjici Brankovog rođenja, najpre na jakoj afirmaciji talentovanih mladih ljudi, a onda i na polju dodeljivanja nagrada na pesničkom polju i u književnom životu. Grujičić je istakao značaj višedecenijske saradnje sa Karlovačkom gimnazijom i Karlovačkom bogoslovijom “Sveti Arsenije Sremac”.

“Poezija Jelene Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjeg jezika u njenim knjigama. Jelena Lengold slika svet kojem nedostaju radost i sreća, a strah se umnožava do pretećih razmera. Ona demistifikuje pesnike, njihove živote i vizije, ona peva ‘o zvezdama koje ih preteći bodu u ramena’ dok ljube ‘nepoznate usne'”, kaže se u saopštenju žirija.

U susret 200. rođendanu

U rubrici “Stražilovski laureati iz riznice Brankovog kola”, sa po dve pesme predstavile su se ranije dobitnice nagrade “Stražilovo”, pesnikinje Valentina Milačić i Aleksandra Marilović, obe iz Republike Srpske, te Ivan Despotović iz Beograda, dvostruki laureat Brankovog kola, kao i aktuelni dobitnik “Stražilova” Dimitrije Nikolić, koji je nastupio i kao pijanista izvodeći kompoziciju Isidore Žebeljan “Dark Velvet”.

Uz čuvenu i pevanu antologijsku Brankovu pesmu koja počinje stihovima “Pevam danju, pevam noću”, posvećenu Mini Kardžića, najavljena je i proslava 200. godišnjice rođenja Aleksija Branka Radičevića, koja će biti na visokom nivou obeležena naredne godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here