Lična arhiva
Dmitrij Burago, Svetlana Matić i Miodrag Jakšić

Miodrag Jakšić iz Beograda i Dmitrij Burago iz Kijeva, koji su u septembru putovali kroz 18 država i govorili stihove u 26 gradova, gostovali su u Beču, u okviru njihovog Poetskog karavana. Stihove iz knjiga “Drži se sunca” i “Kraj” recitovali su u Zajednici srpskih klubova u organizaciji Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhelmina Mina Karadžić”.

Na ovoj pesničkoj večeri učestvovali su, između ostalih, Svetlana Matić, Zorica Vitomirov, Nataša Pajković, Nevena Džaja, Dragan Perišić, Katarina Kaća Stević, Zorica Mitić, Goran Jović, Dragica Mitić, Biljana Stojičević, Vesna Blagojević, Mirjana Rab, Jadranka Stanojević, Milinko Ametović Beganović i Milorad Stojanović.

Jakšić i Burago su prisutnima ispričali kako su došli na ideju da putuju i promovišu poeziju.

Ovaj zanimljiv poduhvat započeli su 4. septembra nastupom kod spomenika Aristotelu, u centru Soluna. Potom su se nastupima u bibliotekama, kulturnim centrima i izdavačkim kućama setili velikih evropskih književnika i govorili poeziju u rodnim kućama Ivana Vazova u Sofiji, Fernanda Pisoa u Lisabonu, Federika Garsija Lorke u Granadi, Antoana de Sent Egziperija u Lionu, Hermana Hesea u Kalvi, Franca Kafke u Pragu, Milana Kundere u Brnu.

Poetski stvaraoci iz Beča sa gostima

U svim zemljama koje su obišli, njima su se priključivali lokalni poetski stvaraoci. Jakšić je podvukao da će Pesnički karavan završiti gde su i počeli, u Solunu, kod spomenika Aristotelu, gde će mu “podneti izveštaj” gde su sve bili i sa kim su se družili.

Prof. Svetlana Matić je, pozdravljajući prisutne, istakla da su Miodrag i Dmitrij krenuli iz Soluna, kao i braća Ćirilo i Metodije, “slovenski apostoli”, u svojoj prosvetiteljskoj i vizionarskoj misiji i da ovim skupom ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” obeležava i proslavlja 1.160 godina slovenske pismenosti i kulture, uz pomoć Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Takođe je, uz saglasnost prisutnih poetskih stvaralaca, poslata jasna poruka mira, ljubavi i tolerancije svim narodima sveta i ljubiteljima književnosti, ma gde živeli.

Matićeva je podsetila da je društvo koje vodi prošle godine organizovalo prvi ovakav skup pod nazivom Poezijom za mir i da će se takvi susreti književnika održavati svake godine.

Knjiga i film

Namera Jakšića i Buraga je da posle svojih “poetskih putešestvija”, pod sloganom “Poezija bez granica”, objave knjigu na srpskom i ruskom jeziku u kojoj će biti zastupljene pesme svih učesnika i naprave filmski zapis kao uspomenu na ovaj nesvakidašnji poduhvat, a sve u cilju promovisanja poezije i povezivanja književnih poslenika.

Matićeva je književnicima uručila Zahvalnice za podršku u radu ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić”.

Učenici piscima poklonili crteže

Druženje sa đacima

Jakšić i Burago su u okviru svoje turneje posetili i jednu bečku osnovnu školu u kojoj Matićeva predaje maternji jezik i družili se sa đacima. Učenici su sa oduševljenjem slušali poeziju, a autorima poklonili svoje crteže nastale u interaktivnoj radionici i druženju. Zauzvrat su dobili autograme i obećanje autora da će ponovo doći u Beč i posetiti njihovu školu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here