Lična arhiva
Tradicija: Pogača i so u znak dobrodošlice

Jug Srbije je prethodnih dana bio domaćin interesantne posete mladih ljudi iz Bugarske i Turske. Preciznije, vlasotinačku Osnovnu školu “Siniša Janić”, posetili su direktor, nastavnici i 12 učenika škole iz “General Toševa” u Bugarskoj, kao i šestoro đaka i dvoje predavača škole iz Bodruma u Turskoj.

Domaćinski odnos

Razlog posete je realizacija projekta na temu ublažavanja klimatskih promena. U ulozi domaćina ovog skupa bili su direktor vlasotinačke škole Goran Mitić i načelnica Školske uprave Leskovac, Marina Ilić, koji su svojim gostima poželeli toplu dobrodošlicu, uz tradicionalnu pogaču i so na ulazu u prostorijama zgrade škole.

Učenici pevali u horu

– Izuzetno se radujem vašem dolasku i želim da podelim s vama zadovoljstvo svih nas u školi što imamo mogućnost da zajedno radimo i učimo. Ovakve prilike su retkost pa se iskreno nadam da ćemo ove sedmice načiniti samo početne korake, kao dobru osnovu, za našu dalju saradnju – istakao je Mitić.

Folklorni ansambl “Crnilović”

Razmena iskustava

– U poslu kojim se bavimo, razmena iskustava je od izuzetnog značaja, a ovakve prilike su odlična osnova za međusobnu nadgradnju. Posebno se radujem prisustvu učenika, kojima će, nadam se, ovo biti samo jedan od načina da, možda bolje nego mi, razumeju jedni druge i sruše sve zaostale barijere, toliko nepotrebne svima nama. Želim vam od sveg srca da se prijatno osećate ovde među nama, a sve ono, čega možda nema u našoj maloj sredini, nadomestićemo svi mi svojim iskrenim nastojanjem da ostavimo utisak što boljih domaćina – poručio je Mitić.

Srdačni prijem

Predstavnici škola iz Bugarske i Turske biranim rečima su iskazali zadovoljstvo na veoma srdačnom prijemu, uz nadu da će se dalja saradnja između ove tri škola nastaviti uzlaznom linijom što će još više doprineti zbližavanju učenika i njihovih nastavnika.

Mališani iz Srbije, Turske i Bugarske

Folklorni program

U velikoj sali škole bilo je mnogo aplauza za program koji su priredili učenici OŠ “Siniša Janić” pod vođstvom i dirigentskom palicom profesora Radisava Ilića, a veselo kolo zaigrali su članovi folklornog ansambla “Crnilović”.

Zaštita prirode

Predviđeni program zajedničkog rada je izuzetno sadržajan i interesantan i predstavlja razmenu znanja i iskustava učenika i nastavnika, a u cilju ublažavanja klimatskih promena u ovim zemljama, kao i u svetu. Prvi deo projekta je već realizovan u Bugarskoj, dok će se završni, treći skup, održati u Bodrumu u Turskoj. Izuzetna vrednost seminara predstavlja i upoznavanje gostiju iz Bugarske i Turske sa istorijskim i turističkim potencijalom Vlasotinca i njegove najbliže okoline.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here