EPA
Ilustracija

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko meseci, postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci.

Iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH) poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena. Iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH) poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

“Oni su dobili raskid ugovora, a za još tri pripadnika vojske proces je još uvek u toku”, ističe Dejan Džidić, komandant u Puku vojne policije za HRT.

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći.

“Nema razloga za posebnu brigu “, ističu iz MORH-a.

“Sve što se događa u tzv. običnom svetu, događa se i u vojsci. Kontrole se provode stalno, a dobijaju se i dojave o drogiranju. Idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo je mogli da dovedemo u vezu sa počinjenim delom. A preventivne kontrole su analitičke, dakle kada dobijemo nove vojnike, na primer u Centru za obuku u Požegi”, kaže narednik Davor Pavlović.

Pojačana testiranja

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva testiranja su pojačana. Ona se odvijaju u ministarstvu odbrane uz prisustvo svedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire kako ne bi bilo greške.

“Znači, u tom slučaju vodimo ga kod doktora, ako on ne prihvata naše rezultate. Doktor će izvaditi krv, uzeće uzorak urina i sve će se to zajedno analizirati”, dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se vojnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje takođe dobijaju prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

“Mi smatramo da je to stalno na istom nivou otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno sprovodimo kontrole i na osnovu dostavljenih rezultata reagujemo”, dodaje Džidić.

Ministarstvo tvrdi da su ovi slučajevi izolovani i da niko nije nameravao da prodaju drogu, nego su kokain, čini se, sankcionisani vojnici imali za osobnu upotrebu. Da li je razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek treba da se utvrdi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here