EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV
Sergej Lavrov

Vašington je pokušao da spreči ugovor o indijskoj kupovini ruskih sistema S-400, ali je Nju Delhi dokazao da je Indija suverena zemlja i da će samostalno odlučivati od koga će kupovati oružje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, ugovor o nabavci S-400 nema samo simboličan značaj, već i važan praktičan značaj za osiguravanje odbrambene sposobnosti Indije.

„Za sada sve ide po planu. Ugovor se realizuje. Videli smo pokušaje SAD da potkopaju tu saradnju i nateraju Indiju da izvršava naredbe Vašingtona i to kako SAD vide razvoj regiona. Međutim, naši indijski prijatelji su čvrsto izjavili i jasno objasnili da je njihova zemlja suverena i da će sami donositi odluke čije oružje da kupuju i kakve partnere da biraju“, rekao je ministar novinarima nakon pregovora u Nju Delhiju.

S tim u vezi, istakao je da rusko-indijski odnosi imaju karakter privilegovanog strateškog partnerstva.

Lavrov je nakon pregovora sa indijskim kolegom Subramjamom Džajšankarom i rusko-indijskih konsultacija u formatu „dva plus dva“ ministara odbrane dveju zemalja izjavio da Moskva i Nju Delhi imaju konkretne, perspektivne planove za saradnju u sferi atomske energije.

O vakcini, ASEAN-u i Avganistanu

Šef ruske diplomatije osvrnuo se i na proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik lajt“ u Indiji. Kako je rekao, ti pregovori su pri kraju. Takođe je podsetio da se već primenjuju dogovori o uspostavljanju proizvodnje za glavnu vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u toj zemlji.

Lavrov je takođe naveo da Rusija i Indija nameravaju da se suprotstave pokušajima SAD i njihovih saveznika da zamene dijalog u okviru Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) blokovskim formatima.

Što se tiče Avganistana, diplomata je rekao da se Moskva i Nju Delhi pridržavaju stava da talibani (organizacija koja je pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti) moraju da obezbede inkluzivnost i etnopolitički karakter nove strukture vlasti u toj zemlji.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su Rusija i Indija zaključile sporazum o vojno-tehničkoj saradnji za period 2021-2030. godine. U isto vreme, indijski ministar odbrane Radžnat Sing izjavio je da je Indija potpisala sa Rusijom niz sporazuma, ugovora i protokola u vezi sa malokalibarskim oružjem i vojnom saradnjom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime