Vesti
Pričestili su se i najmlađi parohijani

U nedelju, 10. marta, na praznik Svetog Porfirija i Mesne poklade, u hramu Svetog Luke u sidnejskom naselju Liverpul upriličen je pokladni piknik kojem je prisustvovao veliki broj parohijana. Ovaj događaj postao je je tradicija u liverpulskoj crkvi pred početak svakog vaskršnjeg posta.

Dan je počeo liturgijom koju je služio i vernike pričestio prota Aleksandar Milutinović. Posle svešteničke besede usledilo je prijatno iznenađenje koje su članovi uprave i ovdašnje Kolo srpskih sestara priredili ocu Aleksandru, povodom njegovog 50. rođendana. Pored čestitki, starešina hrama Svetog Luke dobio je od svojih arohijana i lep, vredan poklon – novu svešteničku odeždu.

Najlepšim čestitkama pridružili su se svi prisutni.

Inače, ovogodišnji pokladni piknik zadovoljio je i ukuse najprobirljivijih. Roštilj je radio punom parom, kotlić takođe, a bilo je i drugih kulinarskih specijaliteta – kolača, palačinki, voća, pa sve do rođendanske torte.

Mesne poklade se kod pravoslavaca obeležavaju u Mesopusnu nedelju i to je poslednji dan uoči vaskršnjeg posta kada se jede meso. Ovogodišnji post počinje 18. marta i traje do 4. maja. Cilj posta je da se duhovno i telesno pripremimo za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

Ovom prilikom prenosimo pravila koje propisuje Srpska pravoslavna crkva tokom vaskršnjeg posta:

„U vreme ovog posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom i na dan Sv. četrdesetorice mučenika (Mladenci), dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“, a pogotovo strogo sredom i petkom. Ostali dani tokom sedmice mogu se razrešiti na ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika.

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se posti posebno strogo. Isto je i poslednje nedelje posta, koju postimo „na vodi“, osim na Veliki četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do 3.00 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi“. Strogo se posti i na Veliku subotu“, napominje pravilnik SPC.

Recimo na kraju da je piknik u Liverpulu ispunio očekivanja prisutnog naroda, a sve to bilo je moguće zahvaljujući članovima uprave i damama iz Kola sestara, koji su vredno radili pre i posle ovog skupa, tokom kojeg su se brinuli da sve protekne u najboljem redu i da gosti budu zadovoljni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here