R. Lukić
Ranije rekviziti, ove godine novac: Mileta Stanojević i Fadil Nuridin

Posle, zbog korone, otkazanog odlaska na tradicionalni Prvomajski turnir u Bogdanici, šahisti Proletera iz Mindena odlučili su da svoje šahovske prijatelje u osnovnoj školi “Ivo Andrić” u ovom mestu kod Gornjeg Milanovca obraduju novogodišnjim poklonima.

Tokom 15 godina koliko saradnja traje, pokloni koji su u Bogdanicu stizali iz Mindena uvek bili su šahovski rekviziti i sportska oprema, ali ove godine zbog korone i problema oko putovanja čelnici Proletera, Fadil Nuridin, predsednik, Miladin Popović, potpredsednik i Mileta Stanojević, sekretar odlučili su da pokloni budu novčani.

– Nerado govorim o iznosima, ali smo odlučili da svakom detetu pošaljemo 30 evra, 10 za slatkiše ili igračke, 10 za školski pribor i 10 za zabavu na kojoj će se proslaviti Nova godina i obeležiti sećanje na naše susrete – kaže Nuridin.

Bogdanica 2019: Internacionalac Dirk Šu sa mladima igrao simultanku

On dodaje da korona može da ometa, ali da će pandemija proći, a prijateljstvo ostaje.

– Mi ćemo opet da se družimo i igramo šah – kaže Nuridin, kome je direktor škole Zoran Pantović preneo radost dece koja su već čula za ovu vest.

Korona je ove godine Proleter pogodila i otkazivanjem proslave jubileja, 45 godina postojanja.

– Sve je bilo spremno za 28 mart. Imali smo salu, novac, folklor i muzičare iz Hanovera. Posluga je sve bila pripremila, a onda je od države stigla naredba o zabrani okupljanja -kaže predsednik Nuridin koji je uveren da će pandemija korone proći do proleća i da će jubilej ipak biti proslavljen.

Miladin Popović

Onlajn partije

Proleter je pre 45 godina osnovan kao jugoslovensko-nemačko sportsko udruženje, koje je imalo više sekcija među kojima su bile najaktivnije fudbalska, umetnička i šahovska. Zbog strukturnih promena generacija koje su donele godine, do danas je opstala samo šahovska sekcija.

– Danas u vreme korone igramo onlajn, ali bez druženja i neposrednog kontakta nije to ono pravo – kaže potpredsednik Miladin Popović koji se sa šahovskim figurama druži od ranog detinjstva.