EPA-EFE US NAVY/MC3 RILEY MCDOWELL HANDO

Komanda pomorskih sistema, tokom vežbi strateškog predviđanja, objavila je novi predlog korišćenja bespilotnog plovila.

Cilj ovog predloga je dizajn i kritička procena inovativnog projekta nazvanog MEDUSA – revolucionarnog bespilotnog sistema namenjenom složenom zadatku polaganja mina u moru.

U zvaničnom saopštenju o zahtevu koji je objavljen u četvrtak, Komanda pomorskih sistema (NAVSEA) je pomno iznela svoje ambiciozne planove. Predloženi projekat se odnosi na konceptualizaciju, proizvodnju i rigorozno testiranje inovativnog sistema koji se naziva “bespilotna podmornica za isporuku potrošnog materijala za rudarstvo”, kolokvijalno poznatog kao MEDUSA UUV.

“Prethodno obaveštenje, koje je objavila NAVSEA, PMS 406, služi ne samo za širenje preliminarnog zahteva za predlog, već i za pozivanje na povratne informacije i odgovore od strana koje se bave ovim pitanjem”, navodi se u saopštenju.

U potrazi za podsticanjem konkurencije i omogućavanjem širenja informacija za strateško planiranje, u obaveštenju je istaknuto da je nacrt RFP-a izdat.

Okarakterisan od strane mornarice kao “taktički tajni rudarski sistem”, MEDUSA UUV predstavlja zastrašujuću konvergenciju podvodnog vozila, njegovog pratećeg aparata i pratećeg tereta.

Mornarica zamišlja MEDUSU kao podvodno vozilo bez posade za jednokratnu upotrebu (UUV), za koje se predviđa da će biti lansirano iz torpedne cevi podmornice. Ideja za MEDUSU UUV se odnosi na njegovu sposobnost da nosi ogroman teret i pozicionira mine sa izuzetnim nivoom preciznosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here