EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Prekinuta pobuna privatne plaćeničke organizacije Vagner u Rusiji neće uticati na napore afričkih lidera da tragaju za načinom da se zaustavi rat u Ukrajini, izjavila je danas ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor tokom razgovora sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok.

Poseta Berbokove Južnoj Africi usledila je nakon mirovne misije ranije ovog meseca predsednika Južne Afrike Sirila Ramafoze i drugih afričkih lidera Rusiji i Ukrajini, prenosi Rojters.

Ona je ocenila da pokušaj pobune Vagnera pokazuje da predsednik Putin uništava sopstvenu zemlju.

Južna Afrika je insistirala da se u rusko-ukrajinskom ratu ne svrstava ni na jednu stranu, iako se ranije ova zemlja suočila sa kritikama zapadnih sila zbog održavanja bliskih veza sa Rusijom, svojim istorijskim saveznikom.

Pre posete, Berbokova je rekla da želi da čuje gledište Južne Afrike o “dramatičnom razvoju događaja” u Rusiji i da razgovara o tome kako Južna Afrika može da iskoristi svoj liderski uticaj da pomogne da se okonča sukob u Ukrajini.

Pandor je rekla da pokušaj pobune neće uticati na nameru Južne Afrike da nastavi da sarađuje sa obe zemlje, što je dogovoreno i sa drugim afričkim predsednicima koji su bili deo afričke mirovne misije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here