pixabay.com

Do održavanja predstojećeg referenduma o Glasu prvih naroda pri parlamentu ostalo je još deset dana, ali je već sada moguće ispuniti svoju građansku dužnost i izjasniti se na ovom značajnom plebiscitu. Naime, od ponedeljka 2. oktobra otvorena su mesta za rano glasanje, za sve one koji 14. oktobra neće biti u mogućnosti da izađu na birališta.

Praktično, već polovina građana Australije s pravom glasa može da se izjasni na referendumu, i to u Viktoriji, Tasmaniji, Zapadnoj Australiji i Severnoj teritoriji od prošlog ponedeljka, a u Novom Južnom Velsu, ACT, Kvinslendu i Južnoj Australiji od utorka, 3. oktobra.

Ko može prevremeno da glasa?

Pre 14. oktobra glasanje je omogućeno za sve koji na dan održavanja referenduma neće biti na teritoriji svoje izborne jedinice, odnosno ako će tog dana iz bilo kog razloga biti udaljeni najmanje osam kilometara od svog birališta. Takođe, oni koji će tog dana raditi i neće moći da napuste svoje radno mesto, mogu već sada da izađu na glasanje.

Isto važi i za vernike koji iz nekih religijskih razloga tog dana neće moći da izađu na biralište, kao i za bolesne ljude koji se nalaze u bolnicama i kojima će biti omogućeno da glasaju u bolničkoj sobi.

Takođe, ranije glasanje mogu da zatraže i osobe koje se iz bilo kog razloga brinu za bezbednost svog zdravlja, usled činjenice da će tog dana veliki broj ljudi dolaziti na glasačka mesta.

Australijs izborna komisija (AEC) je potvrdila da će svi koji dođu da glasaju u centru za ranije glasanje, biti upitana da li ima pravo da glasa ranije. Međutim, građani ne moraju da iznose više detalja o tome.

Gde se može glasati?

AEC kaže da će se stotine prevremenih biračkih mesta postepeno otvarati tokom dve nedelje pre zvaničnog datuma glasanja, 14. oktobra. Lokaciju za rano glasanje u vašoj blizini možete pronaći pomoću sajta AEC i specijalne opcije „Gde mogu da glasam?“ (Where can I vote?), na internet adresi www.aec.gov.au/referendums/voting.htm#start.

Na ovoj platformi možete pronaći i radno vreme biračkih mesta, usluge pristupačnosti i uputstva za pravilno glasanje.

Referendum o Glasu prvih naroda odlučiće o tome da li će Ustav Australije biti izmenjen kako bi se zu njega unelo ovo savetodavno telo autohtonih naroda, čiji bi zadatak trebalo da bude obraćanje Parlamentu za sva pitanja s kojima se suočavaju starosedeoci. Međutim, postoji velika polemika između pristalica gladsanja „za“ i „protiv“ oko toga da li će to zaista značiti i ustavno priznavanje autohtonih naroda, kao i šta bi još sa sobom mogla da donese ovakva izmena Ustava.

Sve manja podrška

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, podrška Glasu prvih naroda sve više opada. Trenutno bi se „za“ uvođenje Glasa u Ustav opredelilo jedva oko 40 odsto ljudi, što je drastično manje od 64 procenta iz oktobra prošle godine. Otežavajuću okolnost za one koji vode kampanju za glasanje „za“ predstavlja i činjenica da je za izmenu Ustava neophodna dvostruka većina – odnosno da se 50 odsto plus jedan od ukupnog broja izašlih u Australiji izjasni tako, ali i da pozitivan rezultat istovremeno bude zabeležen i u najmanje četiri države i teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here