EPA/Florian Wieser
Protest u Beču

Bečka policija najavljuje novu strategiju prema demonstracijama protiv korona mera, odnosno skupovima na kojima se ne nose maske i ne poštuje distanca, a bezbednosne vlasti upozoravaju na nasilje koje može doći od strane učesnika.

U nedelju je u Beču održan jedan takav skup sa više od 2.000 učesnika, koji nisu nosili maske i pridržavali se distance, a najavljeni su i novi takvi skupovi.

Nakon što je usledila kritika na račun policije što nije delovala protiv onih koji krše korona mere, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je izradu pravilnika o delovanju prema budućim demonstracijama anti-koronaša.

Potpredsednik bečke policije Franc Ajgner najavio je da će čuvari reda promeniti svoju taktiku prema anti-korona demonstracijama.

– Sada znamo da se ne pridržavaju obaveza -objasnio je on dodajući da je pravo na protest jedno od osnovnih ljudskih prava, koji čak i tokom pandemije nije ograničeno.

Međutim, ističe da se moraju nositi maske i poštovati distanca.

– Niko ne razume što se u drugim oblastima tako restriktivno deluje a na tim skupovima ne. I drugi građani se pridržavaju tih mera – konstatovao je Ajgner.

Zbog toga će policija ubuduće već prilikom prijavljivanja skupa paziti ko iza njih stoji i koja je svrha prijave. Ako se pronađu dokazi da se učesnici neće pridržavati mera onda se skup, dodaje, može unapred zabraniti. Ukoliko dođe do okupljanja, takav skup, prema njegovim rečima, može da se prekine.

Ajgner ukazuje da se tom prilikom mora uzeti u obzir veličina skupa, jer ako ima hiljade učesnika nije moguće da policija kod svakog utvrdi identitet. Iako su dosadašnji protesti protekli bez većeg nasilja postoji strepnja zbog rastuće radikalizacije preko interneta koja je uočena.

– Velika je zabrinutost da jedna ili dve osobe stvarno realizuju ono što se piše – objasnio je Ajgner.

Jedan od vodećih anti-koronaša je Martin Ruter iz Koruške, koji ima svoj sajt, koji preko Telegrama ima 4.919 članova, a njegov Fejsbuk profil prati 21.183 osoba. Inače, on je bio član stranke Zelenih, bio je i poslanik u pokrajinskoj skupštini za “Tim Štronah”, ali je iz te partije izbačen 2017. jer je učestvovao na jednom desničarskom skupu.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) upozorava da, dok politika pokušava da se bori protiv muslimanskih paralelnih društava, tokom pandemije se formirala dalja struja koja preti demokratiji.

“Desničarsko-ekstremističke grupe prepoznale su scenu anti-koronaša kao potencijal za mobilizaciju i regrutovanje. Oni podstiču i pomažu te pokrete”, navodi se u izveštaju.

Preko onlajn platformi i Telegrama pozivaju na napade na vlasti i na “građanski rat “.

“Konkretno, trenutno pozivaju na napade na policijske stanice i na nasilno razoružanje policajaca”, ističe policija.

Takođ,e pozivaju i na napade na vladine zgrade i medije, a već su na nekim protestima napadali pripadnike medija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here