Tanjug
Kosovska policija

U napetoj situaciji posebno na severu KiM, dodatnu uznemirenost Srba iz Zubinog Potoka, jedne od četiri opštine, izazvao je početak gradnje nove policijske stanice uz Osnovnu školu “Jovan Cvijić”. Od kada su se Srbi povukli iz policijske službe i u ovoj, etnički većinskoj srpskoj zajednici, rade samo albanski policajci, a meštani strahuju da bi objekat kod osnovne škole mogao biti namenjen i za smeštaj specijalnih jedinica.

Pokušaj zastrašivanja

Iz Kancelarije za KiM poručuju da gradnja policijske stanice nastavak svakodnevnih jednostranih akcija na severu KiM vlasti u Prištini koje za cilj imaju “podizanje tenzija i izazivanje novih kriza”.

– Gradnja policijske stanice u blizini osnovne škole novi je udar na mir i pokušaj zastrašivanja srpske zajednice koja na Kurtijevu policiju gleda kao na okupatorsku silu. Roditelji dece koja pohađaju ovu školu, ali i ostali meštani Zubinog Potoka, revoltirani su i zabrinuti zbog činjenice da će im Kurtijeva policija biti u blizini dece. Tim pre, kada se zna da ta ista policija maltretira i prebija srpsku decu, puca u nenaoružane Srbe, svakodnevno hapsi, presreće i maltretira miran srpski narod i da oni nemaju ni šta da traže na severu pokrajine po slovu sporazuma, a kamo li u blizini škola – navodi se u saopštenju Kancelarije i postavlja pitanje kakva se poruka na ovaj način šalje srpskoj zajednici.

Uznemirenje građana

Pitaju i da li su slike teško naoružane tzv. kosovske policije ono što naša deca treba svakodnevno da gledaju i uz to odrastaju? I da li je to normalno bilo gde u svetu osim u Kurtijevoj demokratiji?.

Srpska lista koja odnedavno ima novo rukovodstvo na čelu sa Zlatanom Elekom, direktorom KBC u Severnoj Mitrovici, pozvala je Kfor i Euleks da reaguju kao najodgovorniji za bezbednost građana.

Previše je primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika Kurtijeve policije, pa je ovakav potez očekivano izazvao uznemirenje građana. Ujedno, ova odluka ima za cilj stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu KiM čime Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju ZSO, navedeno je u saopštenju.

Prijava Tužilaštvu

Dok iz tzv. kosovske policije tvrde da je sve urađeno po zakonu, predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović kaže da će škola podneti prijavu Tužilaštvu i zatražiti obustavu radova.

– Parcela je 2018. odlukom MUP u Prištini oduzeta od škole, ali nikada niko iz opštine nije dobio odluku povodom toga, niti je ikada zatražena građevinska dozvola da se gradi nešto. Zašto su sada baš krenuli s radovima, možete da pretpostavite – kaže Vulović.

Zatvor na otvorenom

Srpska lista podseća javnost da Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. o izgradnji policijske stanice.

– Apelujemo na međunarodne predstavnike da obuzdaju Kurtija i spreče eskalaciju situacije, kao i nastavak militarizacije naših opština. Sever KiM izgradnjom parapolicijskih baza, više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju – poručuju iz Srpske liste.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here