EPA/Robert Ghement
Koronavirus u Rumuniji

Rumunska vlada uvela je nova ograničenja kako bi zaustavila rast novih infekcija koronavirusom, uključujući obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru i policijski čas za nevakcinisane tokom vikenda, ali je odlučila da škole ostanu otvorene.

Broj novih infekcija Covid-19 u Rumuniji dostigao je juče 12.032, što je novi rekord od početka pandemije, a u jedinicama za intenzivnu negu u celoj zemlji ponestalo je mesta.
Rumunija ima drugu najnižu stopu vakcinacije u Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

Rumunska vlada je uvela obavezu nošenja maske i u zatvorenim i na otvorenim javnim prostorima na mestima gde incidencija prelazi 6 na 1.000 ljudi.

Pristup restoranima, teretanama, pozorištima, bioskopima i drugim zatvorenim prostorima biće omogućen sa polovinom kapaciteta i samo za osobe koje su potpuno vakcinisane ili su već bile zaražene virusom.

Za vikend će biti uveden policijski čas za one koji nisu vakcinisani. Školama je omogućeno da ostanu otvorene osim ako se u učionicama ne prijave slučajevi Covid-19.

Rojters navodi da Rumunija zaostaje za ostalim zemljama EU u vakcinaciji, jer je samo trećina odraslog stanovništva potpuno vakcinisana usled nepoverenja u državne institucije i usled kampanja dezinformacija. Oko 40 odsto medicinskog i školskog osoblja nije vakcinisano.

Rumunija je u utorak počela da nudi treću dozu vakcine, preporučujući je medicinskom osoblju i ljudima sa visokim rizikom od zaražavanja, ali ostavljajući mogućnost da je primi svako ko je primio drugu dozu pre više od šest meseci.

2 COMMENTS

  1. Stvarno svasta, pa i vakcinisani mogu da se zaraze i prenesu koronu, ja sam i pre i posle vakcinacije pila vitamine i suplement medicinskle gljive Agaricus kapsule, koje jacaju imunitet, mislim da mi to vecim delom pomaze da se savrseno osecam, za mene kao da korone i nema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here