pixabay.com

Savezni poslanik Bob Kater doživeo je neprijatnost u nedelju u Tamvortu, kada je na prilično grub način izbačen iz lokalnog paba jer nije mogao da dokaže da je vakcinisan protiv kovida.

Ovaj 76-godišnji političar iz Kvinslenda pošao je u Tamvort Hotel u regionalnom Novom Južnom Velsu na zakazani sastanak sa dvojicom prijatelja, kada mu je radnik obezbeđenja na ulazu zatražio sertifikat o vakcinaciji. Kater je pokušao da objasni da je vakcinisan, ali da ne poseduje pametni telefon i da ne zna šta je to aplikacija Service NSW.
– Rekao sam mu da može da proveri moj status vakcinacije tako što će pozvati Savezni parlament ili vladine službenike s kojima sarađujem. To je način na koji me uglavnom puštaju u sve lokale. Međutim, čovek mi je samo rekao: Napolje! Vrlo grubo i naglo – žalio se Kater posle incidenta.

Međutim, njegove nevolje u Tamvortu su se nastavile u parku preko puta paba, gde su njegovi prijatelji izašli s pićem u rukama i seli na klupu da razgovaraju s Katerom. Ubrzo se pojavila patrola policije koju su pozvali radnici obezbeđenja, pošto je ovaj javni prostor u centru gradića zona u kojoj je zabranjeno konzumiranje alkohola.

– Neverovatno! Prvo te izbace iz paba, a onda te na ulici maltretiraju policija i fotoreporteri koji su se odmah stvorili tu – preneo je ABC reči Boba Katera, koji je zatim ipak konstatovao da je policija samo radila svoj posao.

On je međutim zabranu ulaska u lokal ocenio kao “neaustralijski postupak” i “udarac na slobodu javnog okupljanja”. Ipak, priznao je i da je greška dobrim delom do njega, jer je zaboravio da ponese odštampanu potvrdu o vakcinaciji, koju uglavnom ima uz sebe.

Pristalica vakcinacije, protivnik restrikcija

Bob Kater je bivši član Nacionalne partije, a već godinama je predsednik sopstvene stranke – Katerova australijska partija. Zanimljivo, bio je jedan od najglasnijih zagovornika vakcinacije u Kvinslendu, ali se istovremeno žestoko protivio uvođenju aplikacija za praćenje kontakata.
Takođe, Kater je pre dve sedmice govorio na protestu “Marš slobode” na severu Kvinslenda, gde je žestoko kritikovao “drakonske mere” vlasti.
– Slobodu treba poštovati i za nju se boriti, a ne pljuvati po njoj kao što to rade premijeri Kvinslenda i Viktorije – poručio je tada Kater.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here