EPA-EFE
Ukrajinski vojnici

Šest najvećih zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku, u julu uopšte nije dalo nova bilateralna vojna obećanja Kijevu, piše “Politiko” pozivajući se na Kilski institut za svetsku ekonomiju.

Prema podacima Instituta, ovo se desilo prvi put od početka sukoba.

“Ovo ukazuje na činjenicu da, bez obzira na istorijske pomake u evropskoj odbrambenoj politici, kada su i Francuska i Nemačka počele da isporučuju oružje Ukrajini, vojna pomoć Kijevu mogla bi da oslabi baš u trenutku kada je Kijev najavio odlučnu kontraofanzivu”, piše list.

Direktor istraživanja na Institutu Kristof Trebeš rekao je za “Politiko” da obim vojne pomoći Ukrajini ima tendenciju opadanja od kraja aprila.

– Iako su borbe ušle u kritičnu fazu, nove inicijative za pomoć su presušile – ocenio je Trebeš.

Zapadni saveznici su prošle nedelje u Kopenhagenu odlučili da Kijevu daju 1,5 milijardi dolara pomoći. Ali, kako se navodi u članku, ova suma je “minorna” u poređenju sa onim što je ranije obećano Ukrajini.

2 COMMENTS

  1. Dovoljno su dali do sada a sankcije Rusiji nisu uspele. No, rat je unistio njihove ekonomije. Uskoro ce Ukrajina imati pomoc samo od SAD, glavni promoter rata u Ukrajini i svuda po svetu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here