EPA-EFE/Doug Mills
Džozef Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je visokim američkim zvaničnicima da pripreme opciju zabrane izdavanja viza i sankcije za ekstremističke izraelske doseljenike koji napadaju i raseljavaju Palestince na Zapadnoj obali, navodi se u američkom internom dokumentu sa kojim je upoznat portal “Politiko”.

Dokument je poslat pomoćnicima državnog sekretara Entonija Blinkena i ministarke finansija Dženet Jelen u petak, gde se njihovim agencijama nalaže da “razmotre opcije kaznenih mera protiv onih koji sprovode nasilje na Zapadnoj obali”.

Visoki američki zvaničnik pročitao je delove dokumenta “Politiku” u subotu uveče, neposredno nakon što je Džozef Bajden objavio takvu nameru u “Vašington postu”, obrazlažući razloge.

– SAD su spremne da preduzmu korake, uključujući zabranu viza ekstremistima koji napadaju civile na Zapadnoj obali – istakao je Bajden.

Direktiva je došla u vreme kada je Bajdenova administracija pokazala da namerava da podrži palestinske civile kojima je pomoć potrebna, čak i ako to znači izraelsku odmazdu protiv Hamasa, dodaje američki portal.

Kriterijumi za sankcionisanje su detaljno navedeni u dopisu.

Oni uključuju ljude ili pravne subjekte koji su “direktno ili indirektno učestvovali u akcijama ili politici koja ugrožava bezbednost ili stabilnost Zapadne obale”, zatim, preduzimaju “akcije koje zastrašuju civile na Zapadnoj obali, sa svrhom ili efektom prisiljavanja na raseljavanje”, ili preduzimaju poteze koji “predstavljaju kršenje ljudskih prava, ili znatno ometaju ili sprečavaju napore da se postigne rešenje sa dve države”.

U dokumentu se ocenjuje da Bajden jasno vidi nasilje doseljenika kao ozbiljnu pretnju miru između Izraelaca i Palestinaca, ali i kao destabilizujući faktor širom Bliskog istoka.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here