Vesti
Ispred renovirane kuće: Hamida Bihorac

Da među dobrotvorima iz belog sveta koji godinama pomažu starima, siromašnima i bolesnima u Raškoj oblasti – Sandžaku, ima svih vera i nacija, o čemu smo više puta pisali na stranicama našeg Humanitarnog mosta, potvrdila je još jednom ovih dana mlada i simpatična Poljakinja Evelina Ilenijec koja sa suprugom Novopazarcem Samirom Martinovićem i dvoje dece živi i radi u Holandiji. Posetu Crnogorskom primorju i rodbini u Novom Pazaru Evelina je iskoristila i za obilazak dvojice nevoljnika sa padina Golije o kojima je čitala na stranicama “Vesti” i na portalu Ljudske sudbine našeg saradnika i poznatog humanitarca Hida Muratovića.

Ovo nije prvi put da Evelina i njena porodica donose pomoć u ovaj kraj, kad god mogu oni pomognu nekome ko je u nevolji. Ovoga puta odlučili su se za siromašnog starinu Agana Pramenkovića koji sa bolesnom suprugom Zejnom živi u zabitom selu Zaguljača i Miloša Markovića koji sam i bez igde ičega jedva opstaje u selu Pavlje u podnožju Golije. Obojici je uručila po 100 evra i namirnice u vrednosti od 50 evra. Prilikom susreta sa Milošem Markovićem, koji živi u uslovima nedostojnim čoveka, nije mogla da sakrije suze.

Ne mogu da verujem da država Srbija sve ovo dozvoljava i da ovaj čovek živi u ovolikoj bedi, ovo je strašno i žalosno. Nadam se da će ga moja poseta ohrabriti i da će mu moja skromna pomoć ulepšati život bar nekoliko dana – priča Evelina i naglašava da sa suprugom i porodicom godinama prati sve što se događa u Novom Pazaru i okolini i da uvek rado dolazi u ovaj deo Srbije.

– Volim Novi Pazar i ovaj narod, dobri su to ljudi. Duša me boli i zbog Agana i zbog Miloša i zbog svih onih koji nemaju za jutarnju kafu, obrok ili lekove. Obećala sam Milošu da ću u Holandiji i uopšte u dijaspori pokrenuti akciju za prikupljanje nove i još veće pomoći. Razgovarala sam i sa humanitarcem Hidom Muratovićem koji namerava da Milošu pomogne da sagradi bar jednu sobicu. Moramo učiniti sve da ovim ljudima i svim drugim bolesnim i nemoćnim starcima život učinimo bar malo lepšim – kaže Evelina i ističe da će uskoro ponovo doći u Novi Pazar.

– Bog neka je čuva, divna mlada žena, puna pažnje i emocija. Svaka joj čast na dobroti koja joj je ugrađena u srce i dušu – naglašava starina Agan Pramenković.

On ne prestaje da hvali dobrotu ove žene.

– Sav sam mokar i prljav, a ona se nije libila da me izgrli kao da sam joj neko najrođeniji, hvala joj na pomoći. Nadam se da će neko odozgo sve videti i nagraditi njena dobra dela – dodaje Miloš Marković i nada se da će mu dobri ljudi pomoći da se, iako nema nikakva primanja, koliko-toliko spremi za predstojeću zimu.

Donaciju od 100 evra dobila je i baka Hamida Bihorac koja godinama, bez penzije, socijale i bilo kakve pomoći živi sama u selu Krnja Jela na Pešteru. Donator je anonimni Pešterac koji radi u Berlinu i redovno šalje pomoć siromašnima u rodnom kraju. Baka Hamida opstaje zahvaljujući dobrim ljudima, mahom našim čitaocima koji joj povremeno šalju poneku donaciju. Pre nekoliko godina utoplili su joj i opremili kuću.

Evelina sa Aganom Pramenkovićem
Obećala širu akciju: Evelina sa Milošem Markovićem
Ruina puna opasnosti: Evelina i Miloš

Drva najvažnija

– Dobro će mi ova pomoć doći za ogrev, drva su sada najvažnija i nikad skuplja. Nešto sam spremila, a nadam se da ću uspeti da kupim još koji kubni metar, gadne su zime na Pešteru – žali se Hamida i zahvaljuje dobrotvoru iz Berlina kome želi svaku sreću u životu.

Porodica Baždar srećna

Donacija od 50 franaka, koju je poslala porodica Salihović iz Ciriha, stigla je na adresu Elka Baždara iz Sjenice i njegovih bolesnih sestara Ele, Safije i Sabahete koji se takođe ovih dana bore da obezbede ogrev za zimu. Članovima ove siromašne porodice pomoć iz Švajcarske mnogo znači jer će im omogućiti da kupe sredstva za higijenu i najpotrebnije namirnice.