Printscreen/youtube
Dmitrij Poljanski

Rusija i Ukrajina su u ovoj fazi “izuzetno daleko” od praktičnih koraka koji vode ka pregovorima o rešavanju sukoba, a razlozi za to su sasvim jasni – kijevski režim i njegov lider Vladimir Zelenski zabranjuju bilo kakve pregovore sa Rusijom, rekao je za agenciju RIA Novosti prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

On je ponovio da navodna mirovna konferencija o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj, nema perspektivu, budući da na njoj neće biti predstavnika Rusije.

– Mnoge zemlje zapravo dele naš stav i tvrde da bi prava mirovna konferencija trebalo da uključuje i Rusiju i Ukrajinu i da bi trebalo da se bavi ne samo onim aspektima o kojima režim (Vladimira Zelenskog) želi da razgovara, već i osnovnim uzrocima koji su doveli do sukoba – objasnio je Poljanski.

Stoga, kako kaže, oni koji “naivno očekuju” da će nakon konferencije doći do nekakvog progresa biće razočarani, prenela je Raša tudej.

Jedini predlog o kojem je kijevski režim spreman da razgovara sa drugim stranama je takozvana “formula Zelenskog”, koja je potpuno nerealna, jer se zasniva ne na realnim činjenicama, već na onome kako bi Ukrajinci želeli da realnost izgleda, a to je ideja da je Ukrajina sposobna da pobedi Rusiju, istakao je ruski diplomata.

“Mirovni predlog Zelenskog” je na neki način ultimatum, naveo je Poljanski, i dodao da apsolutno nema nijednog razloga na svetu da o njemu bilo ko razgovara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here